Bloomberg: Οι Κινέζοι αγοραστές ορέγονται τα φιλέτα του Ευρωπαϊκού Νότου

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ενδιαφέρον στην Κίνα αυξάνεται ραγδαία καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά. Αλλωστε, τον τελευταίο καιρό, ο αριθμός των πλουσίων στην Κίνα αυξήθηκε κατά 4%, σε 2,8 εκατομμύρια.

Αυτό κάνει τις τιμές των κατοικιών στη Νότια Ευρώπη πολύ πιο ελκυστικές σε σχέση με την Κίνα, καθώς με 300 χιλ. ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει σπίτι 200 τ.μ. που βλέπει σε θάλασσα. Με το ίδιο ποσό ένας Κινέζος αγοράζει διαμέρισμα 68 τ.μ. στο κέντρο της Σαγκάης.

Το απαιτούμενο
ποσό που πρέπει να διαθέτει κανείς για να του χορηγηθεί άδεια παραμονής στην Ελλάδα και την Κύπρο ανέρχεται στα 250.000 και 300.000 ευρώ για την πρώτη αγορά κατοικίας από Κινέζο ενώ στην Πορτογαλία το όριο είναι 500.000 ευρώ.

Αντίθετα στη Βρετανία παρέχονται ειδικές βίζες για αγορές πάνω από 1 εκατ. λίρες, γεγονός που οι πλούσιοι Κινέζοι δε θεωρούν ελκυστικό. «Οι πολιτικές αυτές δεν είναι τόσο ελκυστικές, όπως τα κίνητρα που προσφέρονται στη Νότια Ευρώπη», τονίζει ο Edmund Zhao, επενδυτής σε ακίνητα από την Κίνα, που απέκτησε με 700.000 ευρώ παραθαλάσσιο διαμέρισμα στην Πορτογαλία.

«Αγοραστές από την ηπειρωτική Κίνα συνήθως αναζητούν ευκαιρίες για τις οικογένειές τους προκειμένου να μεταναστεύσουν στη νότια Ευρώπη λόγω της πτώσης στις τιμές των ακινήτων», δήλωσε ο Wang Ning, διευθυντής στο διεθνές τμήμα της εταιρείας SouFun στο Πεκίνο.

Όπως αναφέρει και η Ημερησία, κάθε μέρα υπάρχουν πάνω από 20 Κινέζοι που έρχονται στην Κύπρο για να ψάξουν κάποιο ακίνητο. Στην Πορτογαλία έχουν ήδη δοθεί 102 «χρυσές» βίζες, κυρίως σε Κινέζους επενδυτές δεδομένου ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι. Σύμφωνα με τοπικούς μεσίτες βέβαια, ένα πρόβλημα για τους Κινέζους αγοραστές, εκτός από το ελάχιστο όριο των 500.000 ευρώ είναι η γλώσσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα