Τέλος η δίαιτα για τους οδηγούς της F1

Ευχάριστα τα νέα για τους οδηγούς του μαγικού κόσμου της Formula 1 καθώς η παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού σκοπεύει να επιβάλει ελάχιστο βάρος οδηγού από το 2019!

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Με τα σημερινά δεδομένα, οι ψηλότεροι πιλότοι έχουν σημαντικό μειονέκτημα έναντι των λιλιπούτειων συναδέλφων τους, πράγμα που συχνά οδηγούσε σε εξαντλητικές δίαιτες. Όμως το πλάνο της FIA

είναι να ορίσει ελάχιστο βάρος για τον… υπεύθυνο πλοήγησης και το κάθισμά του τα 80 κιλά, με το συνολικό βάρος του μονοθεσίου στα 740 (άνευ πιλότου στα 660).

Έτσι αν για παράδειγμα ένας οδηγός ζυγίζει 65 κιλά, το περισσευούμενο βάρος θα προστίθεται σε έρμα το οποίο θα τοποθετείται κάτω από το κάθισμά του.

Όλα αυτά ενώ από το 2016 προς το 2017 το συνολικό βάρος ανέβηκε από τα 702 στα 728 κιλά και για φέτος το όριο ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, στα 734, λόγω της εισαγωγής και του συστήματος ασφαλείας Halo. Όμως η αύξηση αποδεικνύεται μάλλον εικονική, αφού η πρόσθεση αυτού φέρνει έως και 15 κιλά επιπλέον βάρος, πράγμα που επαναφέρει τους αρχικούς προβληματισμούς για την πίεση στους οδηγούς να κάνουν εξαντλητικές δίαιτες.

Είναι χαρακτηριστικά όσα λέει στο motorsport.com ο τεχνικός διευθυντής της Williams, Paddy Lowe: «Το γεγονός πως συνυπολογίζεται το βάρος των μονοθεσίων και των οδηγών, μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα. Κάποιες φορές μπορεί να τους επηρεάσει σημαντικά. Νομίζω πως ειδικά οι νέοι σε ηλικία οδηγοί μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα υγείας λόγω αυτής της διαρκούς προσπάθειας να μειωθεί το βάρος τους. Ακόμα και σε ανθυγιεινά επίπεδα. Νομίζω πως αυτή η αύξηση ορίου βάρους θα είναι θετική εξέλιξη, είναι κάτι που οι οδηγοί ζητούσαν πολλά χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα