Στην παραγωγή μπαταριών επενδύει η Continental

H Continental σκέφτεται πολύ σοβαρά να επενδύσει στην παραγωγή μπαταριών, προκειμένου να ανταγωνιστεί κατασκευαστές από την Ασία και τις ΗΠΑ.
ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να μπούμε στη διαδικασία παραγωγής καινοτόμων μπαταριών. Το ίδιο ισχύει και για τις κυψέλες μπαταριών» ανέφερε πρόσφατα στην Automobilwoche ο CEO της Continental, Elmar Degenhart.

O Degenhart είπε ακόμα ότι θα έψαχνε για στρατηγικούς εταίρους για να μοιραστούν το κόστος μιας τέτοιας

επένδυσης. Διότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Continental, θα χρειαστούν περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κατασκευαστεί μια μονάδα παραγωγής που να μπορεί να κατασκευάζει μπαταρίες για περίπου 500.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα το χρόνο.

Η Continental ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στην κατασκευή μπαταριών ιόντων-λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον σήμερα, αλλά στην εξέλιξη και παραγωγή των μπαταριών επόμενης γενιάς που θα είναι στερεάς μορφής και αναμένεται να διατίθενται από το 2024 ή το 2025. Σύμφωνα πάντα με τον Degenhart οι μπαταρίες πρέπει να κάνουν ένα τεχνολογικό άλμα τόσο όσον αφορά την ενεργειακή πυκνότητά τους όσο και την μείωση του κόστους. Αυτό το άλμα θα γίνει με αυτήν ακριβώς την επόμενη γενιά μπαταριών στερεάς μορφής.

Αν τελικά η Continental αποφασίσει να επενδύσει στην παραγωγή μπαταριών, θα ανοίξει τρία εργοστάσια, ένα στην Ευρώπη, ένα στη βόρεια Αμερική και ένα ακόμα στην Ασία, ώστε να καλύψει όλες τις μεγάλες αγορές.

Όπως ανέφερε ο Degenhart, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κατασκευαστεί εργοστάσιο στη Γερμανία, εξαιτίας των πολύ υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα των LG και Samsung οι οποίες χτίζουν μικρότερα εργοστάσια μπαταριών στην Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 50% φθηνότερο απ’ ότι στη Γερμανία.

Παρότι υπάρχουν και άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές που παράγουν συστοιχίες μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ωστόσο η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει ακόμα σημαντικούς «παίκτες» στην παραγωγή κυψελών, που είναι το συστατικό στοιχείο για την κατασκευή μπαταριών που φτιάχνονται κυρίως στην Ασία.

Η αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή κυριαρχείται από τις Ιαπωνικές φίρμες Panasonic και NEC, τις Κορεάτικες LG και Samsung, τις Κινεζικές BYD και CATL και την Tesla στις ΗΠΑ.

Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξένησε τον περασμένο μήνα επικεφαλής μεγάλων χημικών και μηχανολογικών εταιρειών προκειμένου να συζητήσουν την ανάπτυξη της κατασκευής μπαταριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε να συγχρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα