Στην Ελλάδα η ανανεωμένη Honda CB500X

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Honda ανακοίνωσε την διάθεση της ανανεωμένης Honda CB500X, με βελτιωμένο κινητήρα, νέο πιο έντονο στιλ “off road”, καλύτερη προστασία από τον αέρα, μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων και εμπρός τροχό 19 ιντσών.

Η μεσαία adventure μοτοσυκλέτα της Honda ωρίμασε και μαζί με τις παραπάνω αλλαγές απέκτησε παράλληλα κωνικό τιμόνι, μονόδρομο συμπλέκτη assist/ slipper, νέα

όργανα LCD και φώτα LED ολοκληρώνουν την αναβάθμιση.

Η CB500X – που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 μαζί με τη naked CB500F και τη CBR500R με το ολόσωμο φέρινγκ – φέρνει ένα crossover adventure στυλ στην τριμελή οικογένεια των δικύλινδρων μοτοσυκλετών Honda μεσαίας κατηγορίας. Χωρίς φανφάρες, κάνει αθόρυβα τη δουλειά της, ενώ είναι εξαιρετικά ικανή και ευπροσάρμοστη στις επιθυμίες του ιδιοκτήτη.

Η πρακτικότητα της CB500X βασίζεται σε μια έντιμη εξίσωση – ένας ζωηρός, αποδοτικός δικύλινδρος κινητήρας που αποδίδει πλούσια ροπή και ισχύ από τις χαμηλές στροφές (και επιταχύνει δυναμικά μέχρι την κόκκινη περιοχή του στροφόμετρου) – και ένα πλαίσιο που χαρίζει εξαιρετική οδηγική άνεση στην πόλη αλλά και στον αυτοκινητόδρομο.

Στην ελληνική αγορά η νέα CB500X είναι διαθέσιμη μέσα από το Δίκτυο των Επισήμων Εμπόρων της εταιρείας Αδελφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε. , Επίσημος Εισαγωγέας-Διανομέας Honda Moto στην Ελλάδα στην τιμή των 7.200 ευρώ.

Οι αλλαγές αναλυτικά

Από μοτοσυκλέτα για καθημερινές διαδρομές στην πόλη μέχρι τις περιπέτειες του Σαββατοκύριακου – η ανανεωμένη CB500X είναι έτοιμη για όλα. Το στυλ της για το 2019 γίνεται πιο αιχμηρό – με πιο έντονο το adventure στοιχείο και επιρροές από την Africa Twin, στο οποίο προστίθεται η μεγαλύτερη διαδρομή της ανάρτησης, το μονό αμορτισέρ υψηλών προδιαγραφών, η βελτιωμένη εργονομία και ο εμπρός τροχός 19 ιντσών.

Και ενώ ο κινητήρας της CB500X διατηρεί τα 35kW που απαιτούνται για κατόχους άδειας A2, αποδίδει τώρα 4% περισσότερη ισχύ και ροπή μεταξύ 3.000-7.000rpm, χάρη στις αναβαθμίσεις στην εισαγωγή, την εξαγωγή και το χρονισμό των βαλβίδων. Το νέο τελικό εξάτμισης με δύο απολήξεις βγάζει ένα βελτιωμένο, μπάσο ήχο, ενώ ο κινητήρας συνεργάζεται με ένα μονόδρομο συμπλέκτη assist/slipper.

Μπορεί μεν η CB500X να έχει ωριμάσει, ωστόσο η φετινή ανανέωση δεν εξυπηρετεί μόνον αισθητικούς σκοπούς. Χάρη στη βελτιωμένη αεροδυναμική, ο αέρας που διέρχεται με υψηλή πίεση από το φέρινγκ και τη ζελατίνα, έχει μειωθεί, βελτιώνοντας την προστασία του αναβάτη από τον αέρα σε μεγάλες ταχύτητες. Το προφίλ της σέλας έχει επίσης λεπτύνει στο εμπρός τμήμα, βελτιώνοντας τον έλεγχο και τη μετατόπιση του σώματος, ενώ διευκολύνει τους αναβάτες να φτάσουν τα πόδια τους στο έδαφος. Για μεγαλύτερη ευελιξία της CB500X, το τιμόνι περιστρέφεται περισσότερο κατά 3 μοίρες (38° από το κέντρο), ενώ η προσθήκη ενός gunmetal grey κωνικού ατσάλινου τιμονιού βελτιώνει περαιτέρω τον έλεγχο.

Η νέα οθόνη LCD – που εδράζεται σε ένα ταμπλό με πολλαπλές επιφάνειες και υλικά – απηχεί το συνολικό σχεδιαστικό θέμα, ενώ περιλαμβάνει δείκτη Gear Position και Shift Up που είναι ρυθμισμένος στάνταρ στις 8.750rpm, αλλά μπορεί να ρυθμιστεί σε στάδια των 250rpm μεταξύ 5.000-8.750rpm. Η σωληνωτή βάση της οθόνης μπορεί επίσης να φιλοξενήσει ένα GPS πάνω από τα όργανα.

Με αλλαγές σε πλαίσιο και αναρτήσεις

Το ατσάλινο πλαίσιο – διαμάντι με σωλήνα διατομής 35mm παραμένει ίδιο για το 2019. Είναι ελαφρύ και στιβαρό αλλά με ελεγχόμενη ακαμψία που μεταφέρει πληροφορία στον αναβάτη από το οδόστρωμα. Το σχήμα και η τοποθέτηση των βάσεων του κινητήρα σε συνδυασμό με τη στρεπτική ακαμψία του πλαισίου περιορίζουν τους κραδασμούς.

Το μεταξόνιο είναι 1.445mm με γωνία κάστερ και ίχνος τροχού 27,5 και 108mm αντίστοιχα, για ευέλικτη συμπεριφορά που εμπνέει εμπιστοσύνη. Η συσσώρευση της μάζας στο κέντρο με τον κινητήρα πολύ κοντά στο σημείο περιστροφής του ψαλιδιού, συνεπάγεται ευελιξία και ιδανική κατανομή του βάρους εμπρός – πίσω, που επίσης εξασφαλίζει σταθερότητα. Το βάρος πλήρως υγρών είναι 197kg.

Το ύψος της σέλας είναι 830mm και οι συνολικές διαστάσεις 2155mm x 825mm x 1410mm, με απόσταση από το έδαφος 180mm. Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι 17,5L μαζί με τη ρεζέρβα και με δεδομένη την εξαιρετική κατανάλωση των 27,8km/l (**mpg) (WMTC mode) προσφέρει αυτονομία 500km.

Το τηλεσκοπικό πιρούνι των 41 mm με ρύθμιση προ-φόρτισης προσφέρει επιπλέον διαδρομή 10mm, φτάνοντας τα 150mm. Η διαδρομή στον πίσω τροχό έχει αυξηθεί από 118m σε 135mm και ένα νέο, μονοσωλήνιο πίσω αμορτισέρ (ανάλογο αυτών που συναντάμε σε σπορ μοτοσυκλέτες μεγαλύτερου κυβισμού) αντικαθιστά τη δισωλήνια σχεδίαση του προηγούμενου μοντέλου. Το μεγάλης διαμέτρου έμβολο εξασφαλίζει άριστη απόκριση της ανάρτησης και διαχείριση θερμοκρασίας.

Η CB500X έχει τώρα ρύθμιση προ-φόρτισης ελατηρίου 9 σταδίων και συνεργάζεται με ένα άκαμπτο, ατσάλινο Pro-Link ψαλίδι τετραγωνικής διατομής, που τώρα περιλαμβάνει πρεσαριστό, ατσάλινο ρεγουλατόρο αλυσίδας. Η τελική μετάδοση είναι με «αυτολιπαινόμενη» αλυσίδα 520.

Ο εμπρός τροχός 17” έχει αντικατασταθεί από ένα 19” – με μεγαλύτερη διαδρομή ανάρτησης – και εξασφαλίζει αξιόπιστη, εξαιρετικά σταθερή συμπεριφορά σε κακοτράχαλα εδάφη. Ο ελαφρύς αλουμινένιος τροχός συνδυάζεται με ελαστικό 110/80-R19 με πέλμα τύπου On-off, ενώ ο πίσω τροχός 17” φορά ελαστικό160/60-R17. Ένας μονός κυματιστός δίσκος 320 mm εμπρός με διπίστονη δαγκάνα συνδυάζεται με πίσω δίσκο 240 mm και μονοπίστονη δαγκάνα. ABS προσφέρεται στάνταρ.

Αναβαθμισμένος Κινητήρας

Η απόδοση του οκταβάλβιδου, υγρόψυκτου, παράλληλου δικύλινδρου κινητήρα της CB500X, κατάλληλη και για κατόχους διπλώματος Α2, προσφέρει μία ισορροπία φυσικού μεγέθους και άμεσης, απολαυστικής ισχύος, με ζωηρό, υψηλόστροφο χαρακτήρα και απολαυστική μέγιστη ισχύ.

Ήδη ισχυρός από τις χαμηλές στροφές, ο στόχος εξέλιξης για το 2019 ήταν ταχύτερη επιτάχυνση με μία αύξηση ισχύος και ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές στην κλίμακα 3-7,000rpm. Η βελτίωση της τάξεως του 4% έχει επιτευχθεί με μία αλλαγή στο χρονισμό των βαλβίδων – με το χρονισμό κλεισίματος να επιταχύνεται κατά 5° – και τη βύθιση να αυξάνεται κατά 0,3mm στα 7,8mm.

Η εισαγωγή αέρα για το σύστημα ψεκασμού καυσίμου PGM-FI είναι σχεδόν μια ευθεία από το φιλτροκούτι και μέσω των πεταλούδων γκαζιού. Η μπαταρία επανατοποθετήθηκε πιο μακριά (44,1mm αντί 13,4mm) από το φιλτροκούτι για να επιτρέπει καλύτερη ροή αέρα. Το σιλανσιέ φέρει τώρα δύο απολήξεις εξαγωγής, προσθέτοντας πιο σπορ χροιά σε κάθε παλμό και εμφάνιση. Η μέγιστη ισχύς των 35kW επιτυγχάνεται στις 8.500rpm, και η ροπή των 43Nm στις 7.000rpm. Ο ίδιος ο κινητήρας λειτουργεί ως ενεργό τμήμα του πλαισίου, ενισχύοντας την ακαμψία του με τέσσερις βάσεις στην κυλινδροκεφαλή.

Η τριγωνική διάταξη στροφαλοφόρου, πρωτεύοντα άξονα και αντικραδασμικού άξονα είναι παρόμοια με εκείνη των τετρακύλινδρων κινητήρων RR της Honda, ενώ σχεδιαστικά και λειτουργικά βασίζεται στη φιλοσοφία της CBR1000RR. Νέος για το 2019, ένας μονόδρομος συμπλέκτης Assist/Slipper επιτρέπει πιο εύκολα ανεβάσματα και εξομαλύνει τα απότομα κατεβάσματα.

Η CB500X θα διατίθεται με τις εξής χρωματικές επιλογές: Grand Prix Red, Matt Gunpowder, Black Metallic και Pearl Metalloid White.

The post Στην Ελλάδα η ανανεωμένη Honda CB500X appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα