Ράλι Ντακάρ: Μία ειδική διαδρομή για το τέλος (vids)

Τελευταία παράσταση σήμερα σε ότι αφορά στον 40ο Ράλι Ντακάρ και δέκατο που λαμβάνει χώρα στη Νότια Αμερική καθώς διεξάγεται η τελευταία ειδική διαδρομή. Στην ΕΔ13 δεν έλειψαν τα απρόοπτα αλλά στην κορυφή εξακολουθούν να προηγούνται με άνεση οι Carlos Sainz, Matthias Walkner, Ignacio Casale και Eduard Nikolaev σε αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, γουρούνες και φορτηγά αντίστοιχα.

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Στα αυτοκίνητα ο Sainz κινήθηκε συντηρητικά, όντας 19 λεπτά πίσω από την κορυφή. Οι λόγοι, ήταν προφανείς. Ο Ισπανός της Peugeot

είπε στον τερματισμό: «Το πρώτο κομμάτι της ειδικής ήταν πολύ δύσκολο. Νομίζω πως πολλοί πίσω μου είχαν προβλήματα. Προσπάθησα να κινηθώ με ασφάλεια, παρότι υπήρχαν πολλές παγίδες. Από την εκκίνηση αυτού του αγώνα υπήρξε πολύ δράμα και τίποτα δεν τελειώνει αν δεν περάσεις τη γραμμή του τερματισμού. Δεν είναι το πιο τρελό Ράλι Ντακάρ αλλά παραμένει πολύ δύσκολο. Ελπίζω όλα να πάνε καλά αύριο».

Το πόσο δύσκολο είναι, το διαπίστωσε ο teammate του στη γαλλική ομάδα, Stephane Peterhansel. Ο 13 φορές νικητής σε αυτόν τον επικό αγώνα, είχε ατύχημα νωρίς στην ειδική, προκαλώντας εκτενείς ζημιές στο Peugeot 3008DKR Maxi. Έτσι δεύτερος γενικής πέρασε ο μεγάλος νικητής στην ΕΔ13, Nasser Al-Attiyah.

«Ήταν μία πολύ σκληρή και ατελείωτη ημέρα, με συνολικά 1,000km απλής και χρονομετρημένης διαδρομής. Ήταν μία μακρά ημέρα για εμάς. Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ, που τερμάτισα και που πλέον είμαι δεύτερος. Είναι πραγματικά υπέροχη στιγμή. Απομένει μία διαδρομή, συνολικά 140 km όπου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα επικεντρωθούμε στο να διατηρήσουμε τη θέση μας. Σήμερα ήταν πολύ δύσκολα. Το να κάνεις λάθος ή να έχεις ατύχημα ήταν πολύ εύκολο γιατί είχε συνδυασμό άμμου και δέντρων. Όμως έτσι είναι το Ντακάρ», είπε ο οδηγός από το Κατάρ.

Η γενική κατάταξη:
1. CARLOS SAINZ (ESP) PEUGEOT 47:46:30
2. NASSER AL-ATTIYAH (QAT) TOYOTA +00:46:18
3. GINIEL DE VILLIERS (ZAF) TOYOTA +01:20:00

Στις μοτοσυκλέτες ο Toby Price εκκίνησε πρώτος και τερμάτισε πρώτος 424 χιλιόμετρα μετά, πλησιάζοντας σε ένα πλασάρισμα στο Top3. Ο πρωτοπόρος Walkner ήξερε πως είχε τα πάντα να χάσει και κινήθηκε συντηρητικά, όντας πλέον σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη του νίκη στο Ντακάρ. Ολοκλήρωσε την ημέρα τέταρτος, πίσω και από τους Kevin Benavides και Antoine Meo.

Έχει όμως προβάδισμα 22 λεπτών. Μετά τον τερματισμό ο Αυστριακός είπε: «Δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο σε αυτή την ειδική, προσπάθησα να αποφύγω τις τρέλες. Ακόμα πολλά μπορεί να συμβούν. Η διαφορά 20 λεπτών την τελευταία ημέρα, σημαίνει ότι και η διαφορά 20 λεπτών τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα. Έχουμε ακόμα 120km ειδικής, θα προσπαθήσω λοιπόν να μείνω συγκεντρωμένος και να κάνω το καλύτερο δυνατό».

Όσο για τον νικητή Price, τόνισε: «Ήταν μία πολύ, πολύ καλή ειδική. Η μέρα κύλησε πολύ καλά. Το πρωί υπήρχαν κάποια δύσκολα κομμάτια αλλά στο σύνολό της ήταν μία γρήγορη αν και σκληρή διαδρομή. Πίεσα λοιπόν πολύ και κέρδισα έδαφος. Φτάνοντας στο τέλος αυτής της εβδομάδας και σχεδόν στον τερματισμό, προσπαθούσα να πάρω νίκες και να κερδίσω χαμένο χρόνο…».

Η γενική κατάταξη μετά την ΕΔ13:
1. MATTHIAS WALKNER (AUT) KTM 41:33:42
2. KEVIN BENAVIDES (ARG) HONDA +00:22:31
3. TOBY PRICE (AUS) KTM +00:27:45

Στα Quad ο Ignacio Casale διατηρεί τεράστιο προβάδισμα, άνω των 90 λεπτών. Ήταν τρίτος στην ΕΔ13, πίσω από τον Αργεντινό Jeremias González Ferioli και τον Nelson Augusto Sanabria Galeano.

«Ήταν μία μακρά ημέρα αλλά την ευχαριστήθηκα πραγματικά. Νιώθω πολύ καλά σωματικά, το quad μου αποδίδει τέλεια και θέλω απλά να απολαύσω την τελευταία μέρα. Είμαι πολύ κοντά στο να γιορτάσω έναν ακόμα θρίαμβο στο Ντακάρ. Ο αγώνας μου ήταν τέλειος έως τώρα, παρότι είναι το πιο σκληρό από τα Ντακάρ στα οποία έχω λάβει μέρος», σχολίασε ο Ignacio Casale.

Η κατάταξη μετά την ΕΔ13:
1. IGNACIO CASALE (CHI) YAMAHA 52:03:39
2. NICOLAS CAVIGLIASSO (ARG) YAMAHA +01:37:16
3. JEREMIAS GONZALEZ FERIOLI (ARG) YAMAHA +02:05:12

Τέλος στα φορτηγά ο Eduard Nikolaev ξεκίνησε τη μέρα με μόλις ένα δευτερόλεπτο διαφορά από τον Federico Villagra. Όμως 79 χιλιόμετρα μετά, ο Αργεντινός αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα που τον έθεσε εκτός διεκδίκησης νίκης.

Η κατάταξη μετά την ΕΔ13:
1. EDUARD NIKOLAEV (RUS) KAMAZ 47:14:31
2. SIARHEI VIAZOVICH (BLR) MAZ +03:26:14
3. AYRAT MARDEEV (RUS) KAMAZ +05:20:15

Δείτε στο video που ακολουθεί τα highlights της 13ης ειδικής σε μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα:

Δείτε πατώντας play τα highlights της 13ης ειδικής σε γουρούνες και φορτηγά:

Keywords
Τυχαία Θέματα