Πρόκληση για την Pirelli η πίστα του Καναδά

21:41 7/6/2018 - Πηγή: NewsAuto

Μετά το Grand Prix του Μονακό, ο μαγικός κόσμος της Formula 1 κάνει το υπέρ-Ατλαντικό ταξίδι με επόμενο σταθμό το σιρκουί Gilles Villeneuve στο Μοντρεάλ του Καναδά.

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Για τον έβδομο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος, έχει γίνει από την Pirelli η ίδια ακριβώς επιλογή γομών με το Μονακό, παρότι αυτοί οι δυο αγώνες δε θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο μεταξύ τους.

Στον αγώνα της Κυανής Ακτής η σειρά εκκίνησης είναι σχεδόν ίδια με την τελική κατάταξη, αντίθετα στον Καναδά όλα μπορεί να συμβούν.

Αυτό οφείλεται στην απαιτητική χάραξη της πίστας που περιέχει πολλά σημεία όπου μπορεί να γίνει προσπέρασμα. Προσθέστε τον απρόβλεπτο καιρό και έχουμε την πρώτη μεγάλη πρόκληση για την νέα ροζ εξαιρετικά μαλακή γόμα P Zero που έκανε το ντεμπούτο της στον προηγούμενο αγώνα. Το Μονακό είναι γνωστό ως η διαδρομή με τις λιγότερες απαιτήσεις για τα ελαστικά μέσα στη χρονιά. Αντίθετα το Μόντρεαλ έχει μεγαλύτερες ταχύτητες και διαφορετικές στροφές.

Ας δούμε όμως τον αγώνα της Κυριακής υπό το πρίσμα των ελαστικών:

– Ακόμη μια φορά λοιπόν που επιλέγηκαν οι πιο μαλακές γόμες: P Zero Red πολύ μαλακή, P Zero Purple πάρα πολύ μαλακή και P Zero Pink εξαιρετικά μαλακή. Αυτή η επιλογή θα προκαλέσει άπλετη δράση στην πίστα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

– Η πίστα Gilles Villeneuve είναι μια ημι-μόνιμη εγκατάσταση που χρησιμοποιείται σπάνια πέραν του grand prix. Η βελτίωση του κρατήματος της αγωνιστικής γραμμής από την Παρασκευή έως την Κυριακή είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

– Στον Καναδά παίζει ρόλο η ελκτική πρόσφυση και το φρενάρισμα: Οι διαμήκεις δυνάμεις είναι πιο σημαντικές από τις εγκάρσιες. Είναι μια από τις πιο απαιτητικές πίστες της σεζόν, στα φρένα. Αν υπάρξει υπερθέρμανση των φρένων αυτό μπορεί να επηρεάσει και τα ελαστικά.

– Ο καιρός είναι απρόβλεπτος: το 2011 (η πρώτη χρονιά που η Pirelli είχε επιστρέψει στην F1) το Καναδικό Grand Prix έγινε ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας στην ιστορία του σπορ λόγω της επίδρασης της βροχής.

– Υπάρχουν ελάχιστα σημεία διαφυγής οπότε η παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας που επηρεάζει την στρατηγική αγώνα, αποτελεί κοινό τόπο

Ο επικεφαλής αγώνων αυτοκινήτου της Pirelli, Mario Isola, τόνισε: «Μολονότι η πρώτη εμφάνιση της εξαιρετικά μαλακής γόμας έγινε στο Μονακό, σχεδόν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι στο Μόντρεαλ θα πραγματοποιηθεί το πραγματικό ντεμπούτο, αυτού του ελαστικού καθώς το Μονακό, δεν είναι τυπική πίστα. Το οδόστρωμα στην πίστα του Μόντρεαλ σχετικά λείο. Παραταύτα λογικά θα δούμε πάνω από μια αλλαγή ελαστικών χάρη στην επιλογή του μαλακότερου συνδυασμού γομών που έχουμε κάνει ποτέ στον Καναδά. Η πίστα είναι πιο απαιτητική απ’ ότι το Μονακό. Στο παρελθόν έχουμε δει ευρεία ποικιλία στρατηγικών και η παρουσία της εξαιρετικά μαλακής γόμας διευρύνει ακόμη περισσότερο τις επιλογές. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει πως ακριβώς θα συμπεριφερθεί η συγκεκριμένη γόμα όσον αφορά στην φθορά και στην πτώση απόδοσης λόγω θερμικής καταπόνησης. Οπότε η επιμέλεια στις ελεύθερες δοκιμές θα είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Keywords
Τυχαία Θέματα