Νέο Toyota Yaris με υψηλά επίπεδα ασφαλείας

Το Toyota Yaris έχει γράψει ιστορία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς η δεύτερη γενιά του ήταν το πρώτο μοντέλο στην κατηγορία, το οποίο βαθμολογήθηκε με πέντε αστέρια στις δοκιμές του Euro NCAP, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Στη συνέχεια, τα οφέλη της πιο προηγμένης τεχνολογίας αποφυγής ατυχημάτων και υποβοήθησης οδηγού έγιναν διαθέσιμα με την ένταξη του πακέτου Toyota

Safety Sense στη γκάμα, ως στάνταρ εξοπλισμός από το 2016 – μία ακόμα πρωτιά για την κατηγορία.

Το νέο Yaris προάγει την ασφάλεια των μικρών αυτοκινήτων σε πρωτοφανή επίπεδα και μπορεί με τον κατάλληλο  εξοπλισμό να αποδειχθεί το ασφαλέστερο μοντέλο στην κατηγορία του. Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι μία σημαντική αύξηση στην ακαμψία του αμαξώματος, άμεσο όφελος της νέας πλατφόρμας GA-B, και ένα άλμα προόδου δύο γενιών με το Toyota Safety Sense. Στην πραγματικότητα, πολλά νέα χαρακτηριστικά και συστήματα κάνουν το ντεμπούτο τους στο νέο μοντέλο της Toyota, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Toyota στον εκδημοκρατισμό κορυφαίων τεχνολογιών ασφάλειας, ώστε να είναι ευρέως διαθέσιμες.

Εφοδιασμένο με μία μονάδα συλλογής δεδομένων, το νέο Yaris επωφελείται από το eCall με την αυτόματη ειδοποίηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για την τοποθεσία του αυτοκινήτου σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης.

Αυξημένη ακαμψία αμαξώματος
Το νέο Yaris βασίζεται στην πλατφόρμα GA-B, που έχει αυξήσει κατά 37% τη στρεπτική ακαμψία του αμαξώματος – η καλύτερη στην κατηγορία Β.  Αυτή η έμφυτη ακαμψία έχει επιτευχθεί με έξτρα ηλεκτροπόντες και κόλλες συγκόλλησης και πρόσθετες ενισχύσεις και τη δημιουργία ανθεκτικών δομών τύπου ring στο αμάξωμα (όλες οι λεπτομέρειες στο κεφάλαιο Δυναμική Συμπεριφορά).  Αυτή η αυξημένη ακαμψία προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή σε μία σύγκρουση, βοηθώντας στη διατήρηση της ακεραιότητας της καμπίνας και της ασφάλειας των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος.

Το πρώτο Toyota με κεντρικό αερόσακο
Το νέο Yaris είναι το πρώτο Toyota με κεντρικό αερόσακο SRS, στο βασικό εξοπλισμό του. Αυτός ενεργοποιείται σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης για να αποτρέψει τραυματισμούς από την πρόσκρουση του οδηγού πάνω στο συνοδηγό.

Toyota Safety Sense
Το γεγονός ότι είναι ένα compact αυτοκίνητο, δεν εμποδίζει το νέο Yaris να επωφεληθεί από τα πιο σύγχρονα συστήματα υποστήριξης οδηγού – Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Πρωτοπόρος στην κατηγορία του στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας, το  Yaris σημειώνει τώρα περαιτέρω πρόοδο  – όχι μόνον επωφελούμενο από συστήματα τελευταίας γενιάς, αλλά και λανσάροντας αρκετά που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε μοντέλο Toyota.

Το πακέτο Toyota Safety Sense για το νέο Yaris προσφέρει περισσότερα χαρακτηριστικά από άλλο τρέχον μοντέλο Toyota και είναι πιο πλούσιο από οποιοδήποτε αντίστοιχο του ανταγωνισμού στην κατηγορία B, περιλαμβάνοντας:

Pre-Collision System με ανίχνευση οχήματος, ανίχνευση πεζού (ημέρα/νύχτα), ανίχνευση δικυκλιστή (ημέρα), Intersection Turn Assistance (ανίχνευση οχήματος και πεζού), Emergency Steering AssistanceIntelligent Adaptive Cruise Control (σε όλο το εύρος ταχυτήτων στο Yaris Hybrid)Road Sign AssistLane Departure Alert με Steering Control & Lane Trace AssistAutomatic High-Beam

Υποστήριξη αποφυγής Πρόσκρουσης
Η υποστήριξη αποφυγής σύγκρουσης έχει αναβαθμιστεί με βελτιωμένη και ευρύτερη λειτουργικότητα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το εύρος ταχυτήτων μεταξύ οχημάτων στο Pre-Collision System PCS) έχει αυξηθεί στα 180 km/h. Το PCS έχει επίσης τη δυνατότητα να ανιχνεύει πεζούς στη πορεία του αυτοκινήτου, ημέρα και νύχτα, με ταχύτητες έως 80 km/h, και δικυκλιστές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Intersection Turn Assistance
Το νέο Yaris είναι το πρώτο μοντέλο της Toyota που ωφελείται από το Intersection Turn Assistance.  Αυτό βοηθά στην αποφυγή σύγκρουσης με άλλο όχημα ή με πεζό, όταν στρίβει σε μία διασταύρωση. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει έναν αντίθετα ερχόμενο πεζό να ετοιμάζεται να διασχίσει το δρόμο, όπου πρόκειται να στρίψει το αυτοκίνητο, ή εάν υπάρχει κίνδυνος το όχημα να εισέλθει στην πορεία αντίθετα ερχόμενης κυκλοφορίας, θα ηχήσει μία προειδοποίηση, και εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει, θα εφαρμοστεί αυτόματα φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης.  Το σύστημα λειτουργεί με ταχύτητες μεταξύ 10 και 25 km/h.

Adaptive Cruise Control
Οι αναβαθμίσεις στο Toyota Safety Sense περιλαμβάνουν το Adaptive Cruise Control στο Yaris Hybrid που λειτουργεί με ταχύτητες από 0 έως 180 km/h. Αυτό θα φρενάρει το όχημα εάν το προπορευόμενο αυτοκίνητο σταματήσει. Εάν η στάση είναι διάρκειας μικρότερης των τριών δευτερολέπτων, η επανεκκίνηση γίνεται αυτόματα.  Εάν η διάρκεια είναι μεγαλύτερη, το αυτοκίνητο μπορεί να εκκινήσει με ελαφρά πίεση του γκαζιού, ή πιέζοντας το ACC. Πέρα από τη βελτίωση της ασφάλειας, ανακουφίζει από το στρες τις οδήγησης σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας. Το ACC λειτουργεί επίσης σε συνεργασία με το Road Sign Assist, για να υποδείξει στο οδηγό μία νέα, κατάλληλη ρύθμιση ταχύτητας, εάν αναγνωριστούν αλλαγές στα όρια ταχύτητας.

Lane Departure Alert με Steering Control και Lane Trace Assist
Το Lane Trace Assist προσφέρεται επίσης με το Yaris για πρώτη φορά, μαζί με το Lane Departure Alert με Steering Control. Εάν το αυτοκίνητο παρεκκλίνει τυχαία από τη λωρίδα κυκλοφορίας, διασχίζοντας μία διαγράμμιση, ηχεί μία προειδοποίηση. Ο οδηγός μπορεί τώρα επιπρόσθετα να επιλέξει τον έλεγχο διεύθυνσης (steering control), που αυτόματα διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του. Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει τις στάνταρ λευκές και κίτρινες διαγραμμίσεις, καθώς και περιθώρια  δρόμου (κράσπεδα, γρασίδι ή χώμα), ώστε η υποβοήθηση διεύθυνσης να είναι διαθέσιμη σε περισσότερες περιπτώσεις, στις ευθείες και στις στροφές. Εάν οι διαγραμμίσεις είναι δυσδιάκριτες, ή δεν μπορούν να ανιχνευτούν, το σύστημα θα παρακολουθεί την πορεία του προπορευόμενου οχήματος, διατηρώντας το Yaris εντός της λωρίδας κυκλοφορίας.

Emergency Steering Assist
Το Emergency Steering Assist είναι μία ακόμα πρωτιά της Toyota στον τομέα της ασφάλειας.  Υποστηρίζει τον οδηγό όταν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκρουσης με πεζό ή εμπόδιο στη λωρίδα του αυτοκινήτου και απαιτείται ελιγμός αποφυγής. Το σύστημα ασκεί πρόσθετη ροπή στο σύστημα διεύθυνσης για να βελτιώσει τη σταθερότητα του οχήματος και να αποτρέψει την απομάκρυνσή του από τη λωρίδα κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης:
Video: Γνωρίστε το νέο Toyota Yaris

To πιο hot Toyota Yaris στην Ελλάδα (τιμή)

Δοκιμή: Νέο Toyota Yaris Hybrid

The post Νέο Toyota Yaris με υψηλά επίπεδα ασφαλείας appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα