ΗΠΑ: Αυξήσεις σοκ θα προκαλέσει πιθανή επιβολή επιπλέον δασμών στα ΙΧ

Περίπου 10.000 ευρώ θα αυξηθούν οι τιμές των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων σε περίπτωση που επιβληθούν επιπλέον δασμοί 25%.

H επικεφαλής για θέματα Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβε τη δέσμευση να επιβάλει αντίποινα έναντι των ΗΠΑ, εάν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ υιοθετήσει τελικά την απειλή και επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ειδικότερα η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmstrom είχε επικρίνει τον Μάιο τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι τα αυτοκίνητα αλλά και τα εξαρτήματά τους που

προέρχονται από την ΕΕ αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ωστόσο η επιβολή επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα που προέρχονται από την ΕΕ αναβλήθηκαν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

«Απορρίπτουμε σθεναρά ότι είμαστε μια απειλή για την ασφάλεια”, δήλωσε η Malmstrom σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες. «Αυτό είναι παράλογο. Αν επιβληθούν επιπλέον δασμοί, θα λάβουμε αντίμετρα.»

Οι διατλαντικοί εμπορικοί δεσμοί μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ πλησιάζουν μια κρίσιμη συγκυρία, στη σκιά του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για την εξάλειψη των δασμών επί των βιομηχανικών προϊόντων παραμένουν αποκλεισμένες καθώς οι Αμερικανοί απαιτούν στην οποιαδήποτε συμφωνία να συμπεριληφθούν και τα προϊόντα της γεωργίας.

Ο Τραμπ διατηρεί ζωντανό το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα για ένα αδιέξοδο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με την Malmstrom να δηλώνει ότι «Οι σχέσεις είναι τεταμένες», της οποία η  πενταετής θητεία ως Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Ιρλανδός Phil Hogan αναμένεται να την διαδεχθεί  ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής του τομέα Γεωργίας της ΕΕ και έχει χαρακτηρίσει τον Trump «ριψοκίνδυνο».

Harley και Bourbon

Πέρυσι ο Trump εξόργισε την Ευρώπη, δηλώνοντας ότι οι αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και επέβαλλε επιπλέον δασμούς έως και 25%.

Αυτό ώθησε την ΕΕ να αντιδράσει με επιπλέον δασμούς 25% σε εισαγωγές προϊόντων ύψους 2,8 δις. ευρώ οι οποίες συμπεριλάμβαναν τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson, τα τζιν Levi Strauss & Co. και το whisky bourbon.

Μια πιθανή αύξηση 25% στους δασμούς στα αυτοκίνητα που εξάγει η ΕΕ στις ΗΠΑ θα αυξήσει κατά 10.000 ευρώ τις τιμές λιανικής τους σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η αξία των εξαγωγών αυτοκινήτων της ΕΕ στην αμερικανική αγορά είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή των εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου.

Ως αποτέλεσμα, τα ευρωπαϊκά αντίποινα θα είχαν ως στόχο μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών των ΗΠΑ προς την Ευρώπη.

Ειδικότερα τα ειδικά οχήματα της Caterpillar, τα μηχανήματα Xerox και οι αποσκευές Samsonite είναι μεταξύ των αμερικανικών προϊόντων που θα αντιμετώπιζαν αντίποινα της ΕΕ!

The post ΗΠΑ: Αυξήσεις σοκ θα προκαλέσει πιθανή επιβολή επιπλέον δασμών στα ΙΧ appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα