Ιδού γιατί γεμίζουμε «σαπάκια» στην Ελλάδα!

Εν αναμονή της σχετική τροπολογίας που θα απελευθερώσει τους εκτελωνισμούς των καινούριων αυτοκινήτων Euro 6 πρώτης γενιάς και των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ με μειωμένους συντελεστές Τέλους Ταξινόμησης παραμένουν εισαγωγείς, έμποροι αλλά και ιδιώτες καταναλωτές και το οικονομικό επιτελείο «σφυρίζει» αδιάφορα.

Του Γιώργου Κ. Ανδρή ([email protected])

Ωστόσο όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς στο NewsAuto.gr

η μεγάλη καθυστέρηση κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας αλλά και η μικρή χρονική διάρκεια της παράτασης των εκτελωνισμών δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

Αρχικά οι εισαγωγείς κινδυνεύουν να χάσουν τους πελάτες που έχουν παραγγείλει τα καινούρια τους αυτοκίνητα από τον Σεπτέμβριο έχουν δώσει προκαταβολές και βέβαια βέβαια αυτοκίνητα ακόμη δεν έχουν παραλάβει. Επίσης σε περίπτωση που οι πελάτες που έχουν παραγγείλει και περιμένουν τα καινούρια τους αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro6 πρώτης γενιάς ακυρώσουν τις παραγγελίες τότε οι εισαγωγικές θα πρέπει είτε να βρουν άμεσα νέο αγοραστή είτε να «πινακιδώσουν» και να τα πουλήσουν σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές καταγράφοντας ζημιές.

Οι έμποροι από την άλλη μεριά δεν μπορούν να εκτελωνίσουν σχετικά καινούρια αυτοκίνητα εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους εκτελωνισμού με αποτέλεσμα να στρέφονται σε «σαπάκια» που συμφέρει η εισαγωγή τους. Χαρακτηριστικά δημοσιεύουμε κάποια τρανταχτά παραδείγματα από εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία επιβεβαιώνουν πως το οικονομικό επιτελείο μάλλον δεν νοιάζεται για το περιβάλλον αλλά ούτε για τα κρατικά έσοδα.

Ειδικότερα έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων εισήγαγε VW Touran 1,6 TDi μοντέλο του 2015 το οποίο πληρούσε την οδηγία ρύπων Euro6 και στο τελωνείο πλήρωσε 8.750 ευρώ για Τέλος Ταξινόμησης! Αντίθετα εισήγαγε και ένα VW Touran 1,9 TDi μοντέλο του 2002 το οποίο πληρούσε την οδηγία ρύπων Euro2 και κατά τον εκτελωνισμό του οχήματος πλήρωσε μόλις 250 ευρώ για Τέλος Ταξινόμησης.

Δηλαδή το ρυπογόνο όχημα του 2002 το οποίο απαγορεύεται να κυκλοφορεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη εισάγεται στην Ελλάδα με τελωνειακό κόστος μόλις 250 ευρώ ενώ το καθαρό Euro5 που δεν είναι ρυπογόνο για να εισαχθεί πρέπει ο έμπορος ή ο ιδιώτης καταναλωτής να πληρώσει 8.750 ευρώ! Και μετά αναρωτιούνται όλοι γιατί η Ελλάδα γεμίζει «σαπάκια», επιτήδειους εμπόρους μεταχειρισμένων που γυρίζουν χιλιόμετρα και τα κυβερνητικά στελέχη παραμένουν θεατές σε μια… τραγωδία με «θύματα» των καταναλωτές αλλά και τα δημόσια έσοδα!

Άλλωστε κανείς ακόμη δεν έχει καταλάβει γιατί στην σχετική νομοθεσία για τα ΚΤΕΟ αφαιρέθηκε η παράγραφος που αφορούσε σε σοβαρή έλλειψη σε περίπτωση ανακολουθίας των χιλιομέτρων που αναγράφει το κοντέρ από τον πρώτο τεχνικό έλεγχο μέχρι σήμερα και αντικαταστάθηκε να ισχύει κάτι τέτοιο μόνο για τον προηγούμενο έλεγχο μόνο…

Keywords
Τυχαία Θέματα