Η απόδοση των ελαστικών έκρινε το GP Μεξικού

Το Grand Prix του Μεξικού αποτελεί παρελθόν, πρόσφερε όπως πολλά θέματα για συζήτηση καθώς κρίθηκε στη σωστή στρατηγική και διαχείριση των ελαστικών.

Ο Lewis Hamilton πήρε τη νίκη, παρότι εκκίνησε από τη δεύτερη σειρά του grid, ακολουθώντας στρατηγική μίας αλλαγής ελαστικών: από μέση, σε σκληρή γόμα.

Ανάλογη στρατηγική ακολούθησαν και οι άλλοι δυο οδηγοί της πρώτης τριάδας. Οι προβλέψεις της Pirelli

έλεγαν πως κάτι τέτοιο ήταν πιθανό αλλά δύσκολο στις απαιτητικές συνθήκες του Autodromo Hermanos Rodriguez. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες τη μέρα του αγώνα, σε σχέση με τις υπόλοιπες δυο μέρες, συνετέλεσαν για να πετύχει αυτή η στρατηγική, καθώς μειώθηκε η αρχική παραμόρφωση λόγω τοπικής υπερθέρμανσης.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

– Ο Hamilton ήταν ένας από τους πρώτους οδηγούς που σταμάτησε για ν’ αλλάξει από μέση σε σκληρή γόμα. Παραταύτα μπόρεσε να τη διαχειριστεί τέλεια για 48 γύρους και να πάρει τη νίκη.

– Δεν ήταν ο μόνος οδηγός που έκανε μεγάλη απόσταση μ’ αυτό το ελαστικό. Ο οδηγός της Renault, Daniel Ricciardo ήταν ο μόνος που εκκίνησε με τη σκληρή γόμα και συμπλήρωσε μ’ αυτή 50 γύρους, προτού βάλει τη μέση για να τερματίσει τελικά 8ος.

– Ο Max Verstappen της Red Bull πήγε ακόμη πιο μακριά: Συμπλήρωσε 66 γύρους με τη σκληρή γόμα καθώς αναγκάστηκε να σταματήσει νωρίς μετά από κλατάρισμα, λόγω επαφής, στο σετ μέσης γόμας με το οποίο εκκινούσε. Τερμάτισε τελικά 6ος παρότι είχε βρεθεί τελευταίος στις αρχές του αγώνα.

– Ο Charles Leclerc της Ferrari, τερμάτισε πιο ψηλά απ’ όσους ακολούθησαν στρατηγική δυο αλλαγών. Υιοθέτησε την τακτική μέση/μέση/σκληρή η οποία ήταν η θεωρητικά ταχύτερη. Εκκίνησε επικεφαλής του αγώνα, αλλά τερμάτισε τελικά 4ος, καθότι καθυστέρησε λίγο και στα pit.

– Συνολικά μόνο επτά οδηγοί επέλεξαν τακτική δυο αλλαγών: Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι εκκίνησαν με τη μαλακή γόμα.

– Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ πιο ζεστές από τις προηγούμενες μέρες, που έβρεχε. Η θερμοκρασία οδοστρώματος έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου.

ΠΩΣ ΑΠΕΔΩΣΕ Η ΚΑΘΕ ΓΟΜΑ

Σκληρή C2: Αποδείχτηκε κλειδί για τον αγώνα, καθώς πολλοί οδηγοί διένυσαν μεγάλες αποστάσεις μ’ αυτή. Αποδείχτηκε ιδανική για τις συνθήκες του αγώνα καθώς παρουσίασε μικρή πρώτη απόδοσης λόγω υπερθέρμανσης.

Mέση C3: Η πιο δημοφιλής επιλογή στην εκκίνηση του αγώνα καθώς τη χρησιμοποίησαν 15 οδηγοί.

Μαλακή C4: Χρησιμοποιήθηκε πολύ λίγο κατά τη διάρκεια του αγώνα: Μόνο από τους τέσσερις οδηγούς στην πρώτη δεκάδα της εκκίνησης, που ήταν υποχρεωμένοι να την φορέσουν στο πρώτο μέρος του αγώνα.

Ο Mario Isola, επικεφαλής Formula 1 και αγώνων αυτοκινήτου της Pirelli, είπε: «Κατά τη διάρκεια του αγώνα είχαμε διαφορετικές στρατηγικές ενόσω μερικοί οδηγοί αντιδρούσαν στις επιλογές των αντιπάλων τους. Η στρατηγική μιας αλλαγής κατέστη εφικτή, λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών, από τις προηγούμενες μέρες. Δεν έβρεξε οπότε, γλιστρούσε λιγότερο, τα ελαστικά παραμορφώνονταν λιγότερο και αυτό άλλαξε την ισορροπία ανάμεσα στο ‘δυο ή τρία pit stop, προς το ‘ένα ή δυο’. Το σκληρό ελαστικό ήταν κομβικό για τον αγώνα, είδαμε μερικά πολύ μεγάλα μέρη μ’ αυτή τη γόμα. Ειδικά ο Lewis Hamilton την αξιοποίησε στο έπακρο για να πάρει μια ακόμη νίκη παρότι δεν εκκινούσε από την πρώτη σειρά σε μια πίστα όπου τα προσπεράσματα πάντα ήταν αρκετά δύσκολα».

The post Η απόδοση των ελαστικών έκρινε το GP Μεξικού appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα