Η GM κλείνει 5 εργοστάσια στις Η.Π.Α. και τον Καναδά 14.000 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά

Η General Motors θα αποδεσμεύσει μέχρι και 14.000 εργαζόμενους (εργάτες και διοικητικούς υπαλλήλους) στην Βόρεια Αμερική, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει πέντε μεγάλες μονάδες της. Στόχος της η μείωση του κόστους, αλλά και η πρόθεσή της να επικεντρωθεί στα ηλεκτρικά και στα αυτόνομα οχήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας η παραγωγή θα σταματήσει σε τρεις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης: Στην Lordstown Assembly στο Γουόρεν του Οχάιο, στο Detroit-Hamtramck Assembly του Μίσιγκαν και στην Oshawa Assembly στο Οντάριο

του Καναδά. Σχεδιάζει επίσης να κλείσει (το 2019) τα εργοστάσια κατασκευής συστημάτων μετάδοσης στο White Marsh του Maryland και στο Warren του Michigan.

Τα περισσότερα από αυτά τα εργοστάσια κατασκευάζουν αυτοκίνητα, που δεν θα πωλούνται στις ΗΠΑ μετά το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένου του υβριδικού (κίνηση με αέριο – ηλεκτρικό) Chevrolet Volt. Σύμφωνα με την εταιρία οι λύσεις ήταν δύο: Τα εργοστάσια αυτά ή να κλείσουν ή να κατασκευάσουν διαφορετικά οχήματα.

“Οι δράσεις που αναλαμβάνουμε σήμερα συνεχίζουν να είναι πολύ ευέλικτες, ανθεκτικές και επικερδείς, ενώ παράλληλα μας δίνουν την ευελιξία να επενδύσουμε στο μέλλον”, δήλωσε ο Πρόεδρος της General Motors και διευθύνων σύμβουλος της Mary Barra για την πρόβλεψη μείωσης του κόστους κατά 6,5 δισ. Δολάρια το 2018 και πρόσθεσε: “Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να παραμείνουμε μπροστά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και τις προτιμήσεις των πελατών μας για να τοποθετήσουμε την εταιρεία μας σε τροχιά για μακροπρόθεσμη επιτυχία”.

Η μείωση περιλαμβάνει περίπου 8.000 διοικητικούς υπαλλήλους, μερικοί από τους οποίους θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και άλλοι που θα απολυθούν. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 15% των 54.000 υπαλλήλων της GM στη Βόρεια Αμερική. Επιπλέον περισσότεροι από 6.000 εργάτες στα εργοστάσια αυτά θα χάσουν την δουλειά τους, ενώ είναι ακόμη υπό συζ΄ξητηση αν αυτοί μεταφερθούν στις γραμμές παραγωγής SUV και ανοιχτών ημιφορτηγών.

Η τιμή των μετοχών της GM αυξήθηκε σχεδόν κατά 6%, σηματοδοτώντας την αποδοχή από τους επενδυτές της κίνησης της εταιρείας να μειώσει το κόστος.

Οι ιθύνοντες της GM, (η οποία περιλαμβάνει τις εταιρίες Chevrolet, Buick, Cadillac και GMC), δήλωσαν ότι οι κινήσεις αυτές θα εξοικονομήσουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων 4.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από περιοδικές ετήσιες μειώσεις κόστους και μείωση κατά 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια στις δαπάνες κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα