Η BMW αμφισβητεί τους στόχους μείωσης των CO2

Ο διευθύνων σύμβουλος του BMW Group Harald Krueger δήλωσε με στόμφο σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών CO2 που προβλέπεται στην Ευρώπη είναι απλώς ανέφικτη. Για ποιον χτυπά η καμπάνα και τι προβλέπεται να γίνει από εδώ και στο εξής;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ ([email protected])

“Ελπίζοντας να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 κατά 45% μέχρι το 2030 απλώς ονειρευόμαστε, δεν είναι εφικτό”, δήλωσε ο Krueger στο περιθώριο του Auto

Show στο Παρίσι. Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν επίσημα το επόμενο διάστημα την επιβολή ενός ορίου CO2 45% έως το 2030, αυστηρότερο από τις αρχικές προτάσεις του 30% – θέτοντας το πλαίσιο για τις δύσκολες συνομιλίες με τις εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με τον τελικό ισχύοντα νόμο. “Για να επιτύχουμε μείωση του CO2 κατά 45%, θα χρειαζόταν το 70% των ευρωπαϊκών πωλήσεων να είναι οχήματα με μπαταρία και η συνολική υποδομή απλά δεν θα ήταν σε θέση να το χειριστεί”, δήλωσε κατηγορηματικά ο Krueger.

Μία μείωση της τάξης του 30% είναι η “μέγιστη έκταση” που θα μπορούσε να διαχειριστεί ο κλάδος, τόνισε. Ο Krueger επαναβεβαίωσε παράλληλα τον μεσοπρόθεσμο στόχο της BMW για το 15% έως το 25% των πωλήσεων της BMW να είναι ηλεκτροκίνητα οχήματα έως το 2025, κατηγορία που για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία περιλαμβάνει οχήματα με μπαταρίες και υβριδικά συστήματα plug-in.

Η BMW σκοπεύει να πουλήσει 140.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα φέτος, δήλωσε ο Krueger. Η αυτοκινητοβιομηχανία έφθασε τις 100.000 πωλήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, τον ίδιο όγκο που πώλησε σε όλο το 2017. Η εταιρία προσφέρει σήμερα ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, το compact i3 και 10 plug-in υβριδικά μοντέλα. Μέχρι το 2021, το εύρος των BEV αναμένεται να αυξηθεί σε πέντε μοντέλα με την προσθήκη του MINI EV το επόμενο έτος, το iX3 το 2020, το i4 (ένα μεσαίου μεγέθους sedan) όπως επίσης και το iNext τη ναυαρχίδα στα crossover, τα δυο τελευταία θα φτάσουν το 2021.

Μέχρι το 2025, η σειρά των plug-in της BMW θα διπλασιαστεί σε 20 μοντέλα, ανέφερε. Επιπλέον, το ντίζελ πρόκειται να παραμείνει, όπως δήλωσε ο Krueger, επειδή σε περιοχές όπως η Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί ο στόχος για το CO2. “Οι πωλήσεις ντίζελ στην Ευρώπη ανέρχονται σήμερα περίπου στο 47% και είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα σταθεροποιηθούν στο 25% ή στο 30%”, συμπλήρωσε. “Αλλά σίγουρα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο πετρέλαιο”. Οι πωλήσεις ντίζελ μοντέλων της BMW αυξάνονται σε αγορές όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, καθώς και η Ινδία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα