Έλεγχος και πώληση μεταχειρισμένων IX με “μαύρο” χρήμα

Μετά το θέμα που αποκάλυψε το NewsAuto.gr σχετικά με τις εταιρείες πιστοποίησης και ελέγχου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων η έρευνα και δημοσιεύουμε και νέα στοιχεία που αυτή την φορά δεν αφορούν σε ελέγχους και πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αλλά σε διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

Του Γιώργου Κ. Ανδρή ([email protected])

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αποτελεί εδώ και δεκαετίες στόχο για το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το ΣΔΟΕ

και μετέπειτα της Ανεξάρτητης Αρχης Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ωστόσο εδώ και πολλές δεκαετίες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν καταφέρει να βάλουν ένα στοπ στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος που πραγματοποιείται στην ελληνική αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με πολλά τρανταχτά ονόματα από ανθρώπους του υποκόσμου αλλά και μεγάλους τοκογλύφους της αγοράς.
Ωστόσο το NewsAuto.gr συνεχίζοντας την μεγάλη έρευνα που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες στην ελληνική αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων βρέθηκε ενώπιον μιας νέας καλοστημένης κομπίνας που αποφέρει μεγάλα έσοδα σε όσους την πραγματοποιούν και βέβαια δεν φορολογούνται από κανέναν!

Ο λόγος για κάποιες εταιρείες πιστοποίησης και ελέγχου μεταχειρισμένων οχημάτων οι οποίες έχουν προχωρήσει και έχουν «στήσει» στο Διαδίκτυο «εικονικά» καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία είναι και ελεγμένα εξονυχιστικά.
Θα μπορούσε να πει εύλογα βέβαια κανείς «Που είναι η κομπίνα;».

Η «δουλειά» εντοπίστηκε από το γεγονός πως οι ιδιώτες καταναλωτές που δέχονται να ελέγχονται τα οχήματά τους από κάποιες εταιρείες πιστοποίησης και ελέγχου τα οποία στη συνέχεια προωθούν για πώληση μέσω των διαδικτυακών καναλιών που έχουν «στήσει» αμείβονται αδρά από κάθε πώληση που πραγματοποιείται χωρίς να δίδεται καμία απολύτως νόμιμη απόδειξη εσόδων και προκαλώντας έτσι μια αφορολόγητη πηγή εσόδων.

Όπως επισημαίνει στο NewsAuto.gr ο κ. Γ.Γ.: «Είχα αναρτήσει σε ιστοσελίδες αγγελιών πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το όχημά μου έναντι 30.000 ευρώ. Κάποια στιγμή επικοινώνησαν μαζί μου κάποιοι άνθρωποι από μια εταιρεία ελέγχου και πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι οποίοι μου ανακοίνωσαν πως έχουν κάποιους πιθανούς πελάτες για το όχημά μου αλλά για να μπορέσουν να το πουλήσουν θα πρέπει πρώτα να έρθουν οι ειδικοί άνθρωποι τους να το ελέγξουν και να το φωτογραφίσουν ώστε να το προωθήσουν και μέσω των διαδικτυακών καναλιών τους. Το κόστος της διαδικασίας κυμαίνονταν μεταξύ 30-40 ευρώ.

Έτσι και έγινε. ‘Ήρθαν οι άνθρωποι, φωτογράφισαν το αυτοκίνητο και στη συνέχεια που είπαν πως θα το προωθήσουν μέσω του Διαδικτύου στους πελάτες τους και όποιος ενδιαφερθεί θα πρέπει να παραχωρηθεί το αυτοκίνητο για κάποιο test-drive.
Ωστόσο μετά τη λήξη της διαδικασίας ο υπάλληλος της εταιρείας μου ανέφερε επίσης πως από τις 30.000 ευρώ που ζητάω θα πρέπει να αφαιρέσω από το σύνολο του τιμήματος που θα κλείσει η πώληση 1.000 ευρώ ως αμοιβή για την εταιρεία που προώθησε το όχημά μου.

Βέβαια ξεκαθάρισε ο υπάλληλος ότι τα χρήματα θα δοθούν με μετρητά από τον ιδιοκτήτη του οχήματος που πωλείται και όχι από τον αγοραστή και πως θα είναι αφορολόγητα ή κοινώς «μαύρα». Έκτοτε βέβαια το αυτοκίνητο δεν έχει πουληθεί και εγώ απλά έχω χρεωθεί με 35 ευρώ για τον έλεγχο και την… προώθηση του οχήματός μου!».

Keywords
Τυχαία Θέματα