Δοκιμάζουμε το Skoda Karoq 1.0 TSI 110 PS

10:17 9/3/2018 - Πηγή: NewsAuto

Οργώνουμε την Ελλάδα καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα με το νέο SUV της Skoda, που παίζει δυναμικά μπάλα στη ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία των crossovers, αποδεικνύοντας πως όταν μιλάμε για μοντέλο της τσέχικης μάρκας, ακόμα και το θεωρητικά μικρό, μπορεί στην πράξη να είναι μεγάλο.

ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instagram.com/SeitanF1)

Ουσιαστικά πρόκειται για το «μικρό αδερφάκι» του Kodiaq, μοιάζουν άλλωστε

πολύ αν και το Karoq έχει συνολικά αρκετά μικρότερες διαστάσεις (μήκος 4.382, πλάτος 1.841 και ύψος 1.605 χιλιοστών). Ωστόσο, παρά το συνήθως σχετικά περιορισμένων χώρων εσωτερικο των μεσαίων SUV, αυτό διατηρεί το μόνιμο χαρακτηριστικό των μοντέλων της Τσέχικης μάρκας: τη μεγαλύτερη δυνατή ευρυχωρία.

Από την πρώτη κιόλας μεταξύ μας επαφή την οποία μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ και ήταν στο πλαίσιο της παρουσίασής του στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, το Karoq με είχε «κερδίσει». Πράγμα εύλογο για κάποιον που ζητά άνεση και χώρους σε οικογενειακές μετακινήσεις, ακόμα κι αν δεν έχει μεγάλων διαστάσεων SUV. Ήθελα όμως να δοκιμάσω τη θεωρία στην πράξη κι αυτό έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μερικές ημέρες εκτός γραφείου και δρόμος ανοιχτός μπροστά για να γράψεις χιλιόμετρα. Όχι 100 ή 200 αλλά μιάμιση χιλιάδα καθώς από την Αθήνα έφτασα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, γνώριμο προορισμό τα τελευταία χρόνια. Το τσέχικο μοντέλο έκανε πολλές βόλτες στην ηπειρώτικη Γη και τελικά το επιστρέψαμε στη βάση έχοντας αποκομίσει άκρως θετικές εντυπώσεις.

Ξεκινώντας από το φαίνεσθαι, η Skoda κατάλαβε πως η «ιδιαιτερότητα» του Yeti ευθυνόταν εν πολλοίς για τη μέτρια εμπορική του πορεία και κινήθηκε με περισσότερα ασφάλεια σε ότι αφορούσε στο διάδοχό του. Το Karoq που πατάει σε μία πιο μικρή έκδοση της πλατφόρμας MQB, υιοθετεί πλήρως το σχεδιαστικό DNA του Kodiaq, προσαρμοσμένο όμως σε διαστάσεις αντίστοιχες του Ateca. Το αποτέλεσμα είναι καλαίσθητο και διακριτικό, με τα διπλά φωτιστικά σώματα να ξεχωρίζουν στο πρόσθιο μέρος (φώτα ημέρας LED και Adaptive Front Light System και φώτα ομίχλης LED) με και το σήμα της μάρκας να στέκει αυτόνομο στο καπό, εκεί όπου διακρίνονται λιτές γραμμές. LED είναι και τα πίσω φώτα που είναι εμπνευσμένα από την αισθητική του κυβισμού, ενώ οι ζάντες είναι αρκετά σπορ σχεδιασμού και δίνουν μία ευχάριστη πινελιά σε ένα σύνολο που παρότι δεν προκαλεί έρωτα με την πρώτη ματιά, σε κερδίζει.

Βοηθάει και η μεγάλη ηλιοροφή του μοντέλου δοκιμής μας, που δίνει άλλη… λάμψη στο εσωτερικό. Ευήλιο και ευρύχωρο, κλασικά εργονομικό, με μαλακά πλαστικά και καλή συναρμογή, είναι ίσως πιο μοντέρνο απ’ ότι μας έχει συνηθίσει η Skoda. Για πρώτη φορά σε μοντέλο της Skoda υπάρχει και η επιλογή ψηφιακού πίνακα οργάνων αλλά προφανώς, στο κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού. Τέλος, ο φωτισμός περιβάλλοντος με λυχνίες κατά μήκος της καμπίνας, δημιουργεί την τέλεια διάθεση για όλα τα ταξίδια. Ο ήλιος πέφτει, οι χαλαρές διαδρομές ξεκινούν, ενώ χαρακτηριστική είναι και η φωτεινή επιγραφή με το όνομα της μάρκας που εμφανίζεται στο έδαφος ανοίγοντας τις εμπρός πόρτες.

Skoda είναι, δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει άπλετους χώρους, με πέντε ενήλικες να ταξιδεύουν με άνεση, πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και χώρο αποσκευών που από τα ήδη γενναιόδωρα 521 lt μπορεί να εκτοξευτεί στα 1630 αν ρίξεις τα πίσω καθίσματα. Σε αυτά υπάρχει και η προαιρετική επιλογή του συστήματος VarioFlex όπου κάθε ένα από τα τρία μπορεί να αναδιπλώνεται ανεξάρτητα ή ακόμα και να αφαιρείται πλήρως.

Στη βασική έκδοση, δηλαδή την Ambition που αφορούσε και στο όχημα δοκιμής μας, μπορεί να μην υπάρχει η παραπάνω δυνατότητα αλλά συναντάμε πλήρη εξοπλισμού που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: ESP, 7 αερόσακους, cruise control, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και αναδιπλούμενους καθρέπτες, σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 8 ιντσών, XDS+, Hill Hold Control, Front Assist με City Emergency Braking, ζάντες 16 ιντσών κ.α. Η αμέσως επόμενη και πιο πλούσια έκδοση Style προσθέτει επιπλέον στοιχεία όπως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διζωνικό κλιματισμό, αισθητήρα βροχής και φώτων, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών και άλλα ενώ στις διαθέσιμες επιλογές ανεβαίνοντας επίπεδα εξοπλισμού, είναι και το νέο σύστημα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας Columbus με οθόνη 9,2″ προσφέρει πρακτικό έλεγχο μέσω αφής και χειρονομιών αλλά και άνετη πλοήγηση στο μενού.

Φαντάζει λοιπόν ιδανικό όχημα για να ταξιδέψεις. Είναι; Για πρώτη φορά έφτασα Ήπειρο και γύρισα στο απόλυτα ασφαλές περιβάλλον που έχουμε πια τόσο στη Κορίνθου-Πατρών, όσο και στην Ιόνια οδό. Σε 3μιση ώρες φτάνεις στα Γιάννενα, οδηγώντας ήρεμα, τηρώντας όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, ακόμα και κάνοντας στάση για ανασυγκρότηση! Αν και το Karoq δεν μας κούρασε καν, παρότι δεν είναι απίθανο να είσαι διστακτικός όταν πρέπει να ταξιδέψεις με ένα φορτωμένο crossover που κάτω από το καπό έχει 1000άρι μοτέρ.

Κι όμως το υπέρ-τροφοδοτούμενο σύνολο απόδοσης 116 PS αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από επαρκές, κινώντας με σβελτάδα το νέο SUV της Skoda σε εθνικό δίκτυο. Ίσως όχι με τη σπιρτάδα του 1.5 lt των 150 PS αλλά με αρκετή ζωντάνια για να καλύψει την πλειοψηφία των οδηγών. Συνεργάζεται μάλιστα αρμονικά με το 6άρι μηχανικό κιβώτιο, δεν έχει τους κραδασμούς που ίσως φοβάστε από έναν 3κύλινδρο κινητήρα και βάζει «σιγαστήρα» όταν είναι εν δράσει, εξασφαλίζοντας την επιθυμητή ησυχία στο εσωτερικό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αρωγός στην υψηλή ποιότητα κύλισης είναι και η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση που φιλτράρει τα κακώς κείμενα των ελληνικών δρόμων ενώ η καλή αίσθηση και η σωστή πληροφόρηση από το σύστημα διεύθυνσης, τονίζουν το πόσο καλά πατάει το Karoq ακόμα κι όταν αρχίσει να βαραίνει το δεξί πόδι.

Συμπερασματικά, έχουμε να κάνουμε με ένα υπέρ-πλήρες SUV που ακροβατεί ανάμεσα στο μικρό/μεγάλο, κρατώντας μικρά τα νούμερα καταναλώσεων και τους όποιους λόγους γκρίνιας μπορείς να εντοπίσεις, έχοντας όμως μεγάλους χώρους και μακροσκελή λίστα αρετών που δύσκολα συναντάς σε όχημα της κατηγορίας με τιμή αγοράς κάτω από τα 20.000 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 116 PS/5.000-5.500 rpm
Ροπή: 200 Nm/2.000-3.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 187 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 10,6 sec
Μεικτή κατανάλωση (/100 km): 5,2 lt
Εκπομπές CO2: 117 gr/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.382/1.841/1.603 mm
Βάρος: 1340 kg
Χώρος αποσκευών: 521 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 114.66 ευρώ
Τιμή: από 19.900€

Keywords
Τυχαία Θέματα