Test: Hyundai i30 1.6 CRDi

09:07 4/7/2017 - Πηγή: NewsAuto

Χωρίς ίχνος υπερβολής, η πιο πειστική “ευρωπαϊκή” προσέγγιση της Hyundai στη συγκεκριμένη τάξη των μικρομεσαίων οικογενειακών πεντάθυρων diesel, ever. Τα βήματα προόδου που συντελέστηκαν στους περισσότερους καίριους τομείς είναι τεράστια, το i30 χτυπά με αυτοπεποίθηση την πόρτα των ολοκληρωμένων family hatch, απ’ όπου κι αν προέρχονται αυτά…

Δοκιμή: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ([email protected])

Το πετρελαιοκίνητο i30 έρχεται να εκπροσωπήσει τη μάρκα στην αγορά των ντιζελοκίνητων

μικρομεσαίων και εκ πρώτης ανάγνωσης έχει δύσκολο ανταγωνισμό. Όταν το γνωρίσεις καλύτερα όμως δείχνει να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Εξωτερικά, σου ξεκαθαρίζει πως ήρθε για να ξεχωρίσει εμφανισιακά, έχοντας παράλληλα εκτός από ακμές και έντονη ευρωπαϊκή αύρα, μάλιστα την γαρνίρει με έναν πρωτόγνωρο για Hyundai αυτής της κατηγορίας premium αέρα.

Ανοίγοντας την αριστερή πόρτα για να εισέλθεις στο εσωτερικό, όλα τα παραπάνω συνάδουν με αυτό που αντικρίζεις. Η μοντέρνα εμφάνιση πλέον δεν είναι απρόσωπη, έχει χαρακτήρα, ενώ και τα υλικά δείχνουν πολύ καλά, κυρίως αυτά τα μαλακά στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Αυτό που δεν χωράει κουβέντα είναι η αίσθηση συναρμογής τους, η οποία δείχνει απλώς κορυφαία. Η προσοχή στη λεπτομέρεια συνεχίζει να ανεβάζει την ποιοτική αίσθηση του οδηγού, παρατηρώντας για παράδειγμα τις θήκες στις πόρτες, που εκτός από εξαιρετικά ευρύχωρες έχουν και ένα πολύ ενδιαφέρον τρόπο να καθορίζουν τις θέσεις για μπουκάλια. Στη συνέχεια σε κερδίζει η αίσθηση ευρυχωρίας και μετά φυσικά οι χώροι για μικροπράγματα, που πρέπει να είναι οι κορυφαίοι στην κατηγορία. Το i30 σε γεμίζει με μια αίσθηση εξαιρετικής ευκολίας και άνεσης χρήσης, όντας εκπληκτικά πρακτικό.

Οι χώροι για επιβάτες είναι κι αυτοί πάνω από το μέσο όρο των μικρομεσαίων μοντέλων όπως και ο χώρος αποσκευών, τίποτα δεν σε χαλάσει εδώ μέσα ενώ επαναλαμβάνω πως η στροφή προς τη Γηραιά Ήπειρο είναι πιο έντονη από ποτέ άλλοτε. Στα σημαντικότερα τώρα, η χρήση χάλυβα υψηλής αντοχής στο αμάξωμα διπλασιάστηκε και ταυτόχρονα μειώθηκε το απόβαρο. Η συνέπεια είναι να βελτιωθεί αισθητά και η ακαμψία συγκριτικά με την απερχόμενη γενιά, με τις διαστάσεις να έχουν οριακά αυξηθεί. Ο εξοπλισμός ενεργητικής ασφάλειας είναι πραγματικά εντυπωσιακός για την κατηγορία: Έχουμε λοιπόν, σύστημα προειδοποίησης απόσπασης προσοχής οδηγού, σύστημα προειδοποίησης εκτροπής λωρίδας, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, σύστημα προειδοποίησης μετωπικής σύγκρουσης, σύστημα αυτόματης έκτακτης πέδησης χαμηλών και μεσαίων ταχυτήτων, σύστημα αυτόματης ρύθμισης μεγάλης σκάλας φώτων, κ.α. Εννοείται πως στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και ο αντίστοιχος της άνεσης, ακόμη κι από την πρώτη διαθέσιμη έκδοση.

Ο 1.6 CRDi αποδίδει 136 ίππους και 28,5 kgm ροπής, μάλιστα, από τις 1.500 rpm. Πρόκειται για ένα από τα δυο ισχυρότερα σύνολα της κλάσης, κάτι που το επιβεβαιώνεις απευθείας και στην πράξη. Σύμμαχός του ένα 6άρι εύχρηστο με βουτυρένια αίσθηση χειροκίνητο κιβώτιο με σωστή κλιμάκωση σχέσεων. Άλλωστε όταν έχεις τέτοια αποθέματα ροπής, η επιλογή της διάταξης είναι το μόνο εύκολο πράγμα που έχεις να κάνεις. Ομαλό και ευδιάθετο σε λειτουργία, με ιδανική γραμμικότητα και χαμηλό επίπεδο θορύβου. Μόλις ο δείκτης του στροφόμετρου πλησιάσει τις 1.800 rpm, η έλξη είναι αυτή που θέλεις, προσπερνώντας εύκολα γρήγορα κάθε κινητό εμπόδιο στο διάβα σου.

Η ρύθμιση της ανάρτησης, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Κορεάτικης φίρμας είναι πιο «αθλητική», με πιο σφιχτή απόσβεση και ταχύτερο κατά 10% σύστημα διεύθυνσης. Στο δρόμο το i30 επιβεβαιώνει τα παραπάνω και δείχνει πρόθυμο να ακολουθήσει τις εντολές σου, παρότι δεν λησμονεί την απόσβεση, την άνεση, τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Η συνολική αίσθηση παραπέμπει σε καλό ευρωπαϊκό πεντάθυρο και καθόλου σε Κορεάτη εκπρόσωπο. Περνά πάνω από αιχμηρές ανωμαλίες χωρίς να διαμαρτύρεται, σαν ένα κομμάτι πλέον. Η ανάρτηση ελέγχει σωστά τις κινήσεις του αμαξώματος και έχει εξαλείψει την τάση πλεύσης του προηγούμενου μοντέλου. Από κοντά και η ποιότητα κύλισης η οποία είναι καλή χωρίς να θυμίζει βέβαια γαλλική version.

Το i30 δεν μπορεί εύκολα κανείς να μην το συμπεριλάβει στη λίστα του αν ψάχνει αυτοκίνητο σε αυτή την κατηγορία, πόσο μάλλον το πετρελαιοκίνητο που δίνει πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα σε ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο που αυτό ακριβώς χρειάζεται. Κυριολεκτικά μια από τις θετικές εκπλήξεις της χρονιάς, με ποιότητα, χώρους, οδική συμπεριφορά, άνεση και αισθητική, όλα βγαλμένα από τη… Γηραιά Ήπειρο!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας: 1582 cc

Ισχύς: 136 PS /4000rpm

Ροπή: 28.5 kgm /1.500 – 3.000 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων

Τελική ταχύτητα: 200 km/h

Επιτάχυνση 0-100 km: 10.4 sec

Μικτή κατανάλωση (/100 km): 7,5 lt (δοκιμής)

Εκπομπές CO2: 102 gr/km

Βάρος: 1.370 kg

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.340 x 1.795 x 1.455 mm

Χώρος αποσκευών: 395 lt

Τέλη κυκλοφορίας: 100 ευρώ

Τιμή: 21.200 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα