Αποκλειστικό: Μιλάμε με τον επικεφαλής της πίστας δοκιμών αυτόνομης οδήγησης AstaZero

Τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία της, η υπέρ-σύγχρονη πίστα δοκιμών συστημάτων ασφαλείας AstaZero, ανέβηκε… επίπεδο καθώς έγινε η πρώτη παγκοσμίως με εγκαταστάσεις δικτύου 5G. Πράγμα που την καθιστά ως το τέλειο πεδίο δοκιμών σε ότι αφορά στις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης. Το NewsAuto που πάντα ακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, ειδικά σε αυτή την κούρσα τεχνολογίας προς το αύριο της αυτοκίνησης, μίλησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AstraZero, Peter Janevik.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

NewsAuto: Η AstaZero είναι η

πιο προηγμένη πίστα δοκιμών για αυτόνομη οδήγηση. Τι την κάνει να ξεχωρίζει και πως πάρθηκε η απόφαση να κατευθυνθείτε προς αυτόν τον τομέα;

Peter Janevik: Η AstaZero δημιουργήθηκε ως πεδίο δοκιμών ενεργητικής ασφάλειας, έχοντας κατά νου το όραμα Vision Zero της Volvo, που αφορούσε στην προσπάθεια να εξαλειφθούν τα θανατηφόρα ατυχήματα. Έκτοτε εξελιχθήκαμε σταδιακά, σε μία πίστα καθόλα εξοπλισμένη για δοκιμές αυτόνομης οδήγησης. Με την πρόσθεση της τεχνολογίας 5G, η μετάλλαξη της πλέον είναι ολοκληρωμένη. Η ανάγκη για αυτή την αναβάθμιση προέκυψε από το γεγονός πως οι διαδικασίες έρευνας και εξέλιξης άλλαξαν αντικείμενο, από την ενεργητική ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση, όμως και από το δικό μας όραμα. Να βοηθήσουμε να επιταχυνθεί η εξέλιξη των συστημάτων μετακίνησης του σήμερα, σε ένα ασφαλές και βιώσιμο σύστημα μετακινήσεων του αύριο.

NA: Πόσοι εργάζονται στην AstaZero;

PJ: Αυτή τη στιγμή έχουμε 17 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και 25 εξωτερικούς συμβούλους σχετικά με το R&D και τις Διαδικασίες Δοκιμών.

NA: Και πόσες αυτοκινητοβιομηχανίες ή άλλες εταιρείες τη χρησιμοποιούν για τις δοκιμές τους;

PJ: Έχουμε πολλούς υψηλού προφίλ πελάτες που κάνουν δοκιμές στις εγκαταστάσεις μας. Λόγω της φύσης του αντικειμένου μας, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε ποιες εταιρείες είναι στη λίστα πελατών, πέραν φυσικά των μεγάλων κατασκευαστών από τη Σουηδία, όμως μπορώ να σας πω ότι έχουμε αρκετούς κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως. Τόσο αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και προμηθευτές τους.

Ο Peter Janevik

NA: Καθώς η AstaZero βρίσκεται στη Σουηδία (σ.σ. κοντά στο Γκέντεμποργκ), δεν αποτελούν οι καιρικές συνθήκες έναν αρνητικό παράγοντα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα;

PJ: Προτιμάμε να αντιμετωπίζουμε την παρουσία μας στη Σουηδία ως πλεονέκτημα, καθώς μπορούμε να κάνουμε δοκιμές σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Έχουμε τη δυνατότητα να απομακρύνουμε πολύ γρήγορα το χιόνι και να καθαρίζουμε πλήρως την πίστα μέσα σε μερικές ώρες.

NA: Τι ακριβώς αλλάζει τώρα που υπάρχει συνδεσιμότητα 5G; Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τις νέες διαδικασίες;

PJ: Το 5G σηματοδοτεί την είσοδο της συνδεσιμότητας ως ένα βασικό στοιχείο στο σχεδιασμό αυτόνομων/αυτοματοποιημένων οχημάτων, με το εύλογο αντίκτυπο στις δοκιμές τους. Το να μπορείς να προσομοιώνεις επικοινωνία άνευ προβλημάτων, ανοίγει νέους ορίζοντες στο να δοκιμάζεις επαρκώς λειτουργίες όπως η διαχείριση σε πραγματικό χρόνο, του πως θα διασχίσουν τα αυτόνομα οχήματα μία διασταύρωση.

NA: Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πως ξεκίνησε το project 5G;

PJ: Ξεκίνησε ως συνεργασία ανάμεσα σε τέσσερις πλευρές. Τη WARA/WASP, τη Σουηδική Αρχή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (PTS), την Ericsson και την AstaZero. Στη συνέχεια, το RISE (Σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών) διεύρυνε τη λειτουργικότητα του προγράμματος, δημιουργώντας μία σειρά από περιβάλλοντα ικανά να αξιοποιηθούν ως πεδία δοκιμών.

NA: Η AstaZero παρέχει πεδία δοκιμών σε πέντε διαφορετικά περιβάλλοντα. Θεωρείτε πως η τεχνολογία έχει εξελιχθεί με τον ίδιο ρυθμό σε όλα, ή υπάρχουν για παράδειγμα διαφορετικού επιπέδου προκλήσεις για τις δοκιμές σε αστικό τοπίο, κάνοντας πιο δύσκολες τις δοκιμές;

PJ: Σίγουρα οι προκλήσεις είναι πολύ διαφορετικές σε ένα cluttered αστικό τοπίο, σε σχέση για παράδειγμα με έναν έρημο επαρχιακό δρόμο. Όμως αυτή είναι η ουσία, πως υπάρχουν περισσότερα θέματα σχετιζόμενα με την ασφάλεια. Στην πόλη για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά οχήματα που κινούνται περιμετρικά του αυτόνομου οχήματος: λεωφορεία ή άλλα αυτοκίνητα. Διασταυρώνονται αλλά συνήθως, με χαμηλότερες ταχύτητες. Εκεί είναι υψίστης σημασίας τομείς όπως το να ακολουθεί το όχημα τις καλύτερες δυνατές διαδρομές εν μέσω διάφορων καταστάσεων. Σε ότι αφορά στην κίνηση σε επαρχιακούς δρόμους, επικεντρωνόμαστε προς το παρόν σε τομείς όπως η απόσπαση προσοχής του οδηγού ή η αρμονική εναλλαγή ανάμεσα στην πλήρως αυτόνομη οδήγηση και την εμπλοκή του οδηγού αν το θελήσει.

NA: Πρόσφατα υπήρχαν δυστυχήματα που αφορούσαν δοκιμές αυτόνομων οχημάτων. Πόσο μακριά πιστεύετε πως είμαστε από έναν κόσμο αυτόνομης μετακίνησης με μηδενικό αριθμό δυστυχημάτων;

PJ: Δυστυχώς αυτή η ημέρα είναι ακόμα πολλά χρόνια μακριά. Ωστόσο, η AstaZero δούλευε επί σειρά ετών στον τομέα της Ενεργητικής Ασφάλειας και ήδη αυτά τα συστήματα έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο – πράγμα που έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτης. Αυτό που θα δούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια σχετικά με τα οχήματα αυτοματοποιημένης κίνησης, είναι η χρήση αυτόνομων οχημάτων, προσαρμοσμένων σε συγκεκριμένες, ειδικές καταστάσεις ή χρήσεις. Όπως για παράδειγμα σε μέσα μαζικής μεταφοράς σε μία πόλη ή το παράδειγμα του αυτόνομου φορτηγού Einride. Η σωστή χρήση τέτοιων οχημάτων και η αξιοποίησή τους σε γνωστά περιβάλλοντα, υπό αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, θα επιτρέψει το να υπάρχουν μηδενικά ατυχήματα.

NA: Καθώς προσπαθούμε και πλησιάζουμε στο να τελειοποιήσουμε την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, πόσο δύσκολο πιστεύετε πως θα είναι για τους απλούς ανθρώπους ανά την υφήλιο, σε διαφορετικές χώρες, οικονομίες και κοινωνίες, να αποδεχθούν αυτή την αλλαγή.

PJ: Αν γίνει σωστά, τότε το να εμπιστευτείς ένα αυτόνομο όχημα δεν θα έχει διαφορά από την εμπιστοσύνη που δείχνεις για παράδειγμα σε έναν οδηγό ταξί ή λεωφορείου. Η υπεύθυνη χρήση αυτών των τεχνολογιών, θα αποτελέσει κλειδί στην προσπάθεια να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, όσο θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερα αυτοματοποιημένα οχήματα.

NA: Πραγματοποιείτε δοκιμές και σε αυτόνομα κατασκευαστικά οχήματα. Αυτός ο τομέας εξελίσσεται με τον ίδιο ρυθμό, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες ή απαιτήσεις;

PJ: Πραγματοποιήσαμε μία δοκιμή ενός αυτόνομου οχήματος κατασκευών στα εγκαίνια της AstaZero, το 2014! Σαν ένα ουδέτερο πεδίο δοκιμών, είναι αναμενόμενο το εύρος των τεστ που πραγματοποιούμε να περιλαμβάνει και αυτοματοποιημένα οχήματα κατασκευών. Η αλήθεια είναι πως τα ελεγχόμενα περιβάλλοντα όπως για παράδειγμα τα ορυχεία, προσφέρονται για πιο ελεγχόμενη χρήση αυτής της τεχνολογίας, τουλάχιστον σε σχέση με τις πόλεις. Αυτό προφανώς απλοποιεί και την αυτοματοποίηση των οχημάτων. Οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια αυτοκινούμενα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις πράγματι διαφέρουν, όμως και πάλι μιλάμε για μία μεγάλη αγορά και βάσει των αναφορών στα media, περιμένουμε να υπάρξει ταχεία εξέλιξη τα επόμενα χρόνια σε αυτόν τον τομέα.

NA: Τι ακολουθεί για την AstaZero;

PJ: Έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα project εν εξελίξει. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα αυτή τη στιγμή αλλά μείνετε συντονισμένοι, έχουμε πολλά ακόμα να δείξουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα