Αυτή είναι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την ηλεκτροκίνηση

10:33 5/6/2020 - Πηγή: NewsAuto

Με φόντο το ηλεκτρικό Enfield 8000, του 1973 που κατασκευαζόταν στο Νεόριο της Σύρου σε ένα ιστορικό χώρο (αυτόν της παραγωγής φωταερίου στην Αθήνα) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση.

Έναν εθνικό στόχο έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

και στην υπογραφή της «Πράσινης Συμφωνίας»: «Ένα στα τρία νέα οχήματα στην Ελλάδα του 2030 να είναι ηλεκτρικό», όπως ανέφερε εκφράζοντας την ευχή η τεχνολογία αλλά και η επιθυμία των καταναλωτών να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση βοηθώντας να αναθεωρηθεί αυτός ο στόχος σε ακόμη πιο φιλόδοξη κατεύθυνση.

«Η πράσινη στροφή είναι μια επιλογή, πρώτα απ’ όλα πολιτική»

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως αποτελεί επιλογή πρώτα απ’ όλα πολιτική η πράσινη στροφή συμπληρώνοντας πως αφορά στο σύνολό της την ελληνική κοινωνία. Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής αντίληψης της κυβέρνησης για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί κι ένα σχέδιο ολιστικό. Ένα σχέδιο το οποίο αφορά το Κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, την Αγορά, και σε όλες τις εκφάνσεις της και την Κοινωνία των Πολιτών. Γι’ αυτό και συνοδεύτηκε από την «Πράσινη Συμφωνία» που υπέγραψαν 19 φορείς, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος. Η συμφωνία θέτει το πλαίσιο της υποχρέωσης του κάθε φορέα έτσι ώστε αυτό το εθνικό σχέδιο αυτό να γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν.

«Η Ελλάδα… στην πρίζα του μέλλοντος!»

O Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η μετάβαση σε αυτόν τον νέο πιο πράσινο τρόπο ζωής, μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε και ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς αλλά και πολιτισμού της καθημερινότητας που θα προδιαγράφει την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Τόνισε δε ότι άμεσος στόχος είναι καλυφθεί ένα μεγάλο άλμα ανάπτυξης: Να γίνει η προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.

Το πρόγραμμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Στην εκδήλωση, που έγινε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, υπογράφηκε και η Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης μεταξύ υπουργείων και φορέων. Στην τόσο σπουδαία μέρα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει και επίσημα μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον. Μια πολιτική η οποία απαντά και στη μιζέρια του χθες, αλλά και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα. Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σχέδιο ολιστικό, που αφορά το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, την αγορά και την κοινωνία των πολιτών. Και για αυτό συνοδεύεται από την εξαιρετικά καινοτόμο και σημαντική πράσινη συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν 19 φορείς και δύο υπουργεία για να γίνει πράξη το σχέδιο το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κίνητρα για εγκατάσταση μονάδων σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία»

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης θεσπίζονται κίνητρα για την εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, όπου θα εξελίσσεται σταδιακά η απολιγνιτοποίηση, με σημαντική μείωση φόρων και άλλων βαρών. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μονάδες που θα εγκατασταθούν στους τόπους αυτούς θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% και για 5 κερδοφόρες χρήσεις, μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας την οποία ιδρύουν, αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες γι΄ αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους, προσαυξημένες μάλιστα κατά 15%.

Αμέσως μετά, οι εκπρόσωποι των 19 φορέων που υπέγραψαν την «Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης» με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, σε συζήτηση που είχαν στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησαν για την εμπιστοσύνη που όπως είπαν, δείχνει η κυβέρνηση και ο ίδιος στον κλάδο. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε από κοντά τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και αυτοκίνητα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα που έχουν κατασκευάσει φοιτητές και ερευνητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και τα οποία έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας και αγώνες, διεθνώς.

Περισσότερα σε λίγο. Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφία) Αλέξανδρος Βλάχος

The post Αυτή είναι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την ηλεκτροκίνηση appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα