Skoda: Περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά στα μοντέλα της

Η Skoda προσπαθεί συνεχώς να αυξήσει το ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών στα αυτοκίνητά της. Μάλιστα αυτά υπόκεινται στις ίδιες απαιτήσεις ποιότητας με τα νέα υλικά, έτσι πριν την χρήση τους προηγείται εκτεταμένη έρευνα για την ποιότητά τους.

Στο παρελθόν, οι κατασκευαστές οχημάτων ξόδευαν πολλά χρήματα για την ανάπτυξη πλαστικών με διαφορετικές ιδιότητες και χρήσεις. «Τότε, η βελτίωση των τεχνολογιών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης τους δεν ήταν η κύρια προτεραιότητα», λέει ο Jan Slama, υπεύθυνος για την ανάπτυξη υλικών και την ανθεκτικότητά τους στην Skoda.

H Skoda γνωρίζει από «καμουφλάζ»

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η επιλογή του υλικού δεν περιορίζει τη λειτουργικότητα οποιουδήποτε μέρους στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί», συνεχίζει η Radka Kubinova από το ίδιο τμήμα. Επομένως, τα ανακυκλωμένα υλικά χρησιμοποιούνται κυρίως σε μέρη όπου υπόκειται σε λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις. Χρησιμοποιούνται για την μόνωση ήτην προστασία στο εσωτερικό των «φτερών», για παράδειγμα, ή σε προστατευτικά του πλαισίου.

Καλύμματα υαλοκαθαριστήρων από… μπαταρίες

Τα πλαστικά αυτά όμως μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για πιο απαιτητικές εφαρμογές, όπως η κάλυψη των καναλιών αποστράγγισης κάτω από το πλαίσιο του παρμπρίζ ή για την επένδυση του χώρου αποσκευών.

Όμως από που προέρχονται αυτά τα πλαστικά. Τα ανακυκλωμένα υλικά προκύπτουν, για παράδειγμα, από αχρησιμοποίητα μέρη που παράγονται κατά την παραγωγή ανταλλακτικών (μεταβιομηχανικά ανακυκλωμένα υλικά). Η ανακύκλωση παλαιών ανταλλακτικών επεξεργάζεται επίσης υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί μία φορά (ανακυκλωμένα υλικά μετά τον καταναλωτή). Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, συνήθως δεν ανακυκλώνονται 100%.

«Σε αυτή την περίπτωση τα πλαστικά ενισχύονται με νέες ουσίες και κάθε παρτίδα παραγωγής πρέπει να παρακολουθείται. Ένα παράδειγμα αφορά τα καλύμματα κάτω από τους υαλοκαθαριστήρες των οποίων η παραγωγή προέρχεται κατά 50% από μπαταρίες», εξηγεί ο Luka L Zuzanek, μέλος και αυτός της ομάδας ανάπτυξης υλικών.

Λόγω των ιδιοτήτων του, το πλαστικό είναι αναντικατάστατο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Έχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό χρήσης με το μέταλλο, συνέβαλε στη μείωση του βάρους των αυτοκινήτων και έτσι στη μείωση της παραγωγής CO2 και της κατανάλωσης καυσίμου.

Περισσότερη χρήση στο εσωτερικό

Η ενσωμάτωση ανακυκλωμένων υλικών στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι ένα πιο περίπλοκο βήμα λόγω των αυστηρών νόμων για υλικά που δεν βλάπτουν τον άνθρωπο. Οι τεχνολογίες ανακύκλωσης φιαλών PET έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες στην παραγωγή μοκέτας δαπέδου και πλαστικών δαπέδου. Τα ανακυκλωμένα υφάσματα χρησιμοποιούνται για την επένδυσή τους.

Skoda ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πως προστατεύει τους πεζούς

«Στην περίπτωση του πολυπροπυλενίου, η χρήση ανακυκλωμένων υλικών είναι πιο δύσκολη, επειδή τα υλικά υποβαθμίζονται με την επεξεργασία τους και χάνουν την ποιότητά τους. Για να την διατηρήσουμε πρέπει να εφαρμόσουμε, για παράδειγμα, μια χημική μέθοδο ανακύκλωσης », λέει η Kubínová, προσθέτοντας ότι οι νέες προκλήσεις περιλαμβάνουν την επινόηση τρόπων αύξησης της αναλογίας αυτών των υλικών στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Μετα-βιομηχανικά ανακυκλωμένα υλικά

Η παραγωγή πλαστικών εξαρτημάτων δημιουργεί άχρηστα κομμάτια και αντικείμενα που στο παρελθόν απορρίπτονταν. Σήμερα, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ανακυκλωμένων υλικών. Έχουν ένα πλεονέκτημα λόγω της πολύ καλής ποιότητας τους και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς άλλη επεξεργασία.

Ανακυκλωμένα υλικά μετά τον καταναλωτή

Η ανακύκλωση παλαιών πλαστικών ανταλλακτικών επεξεργάζεται υλικά που είχαν  χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Το πλεονέκτημα έγκειται στον επαρκή και φθηνό πόρο που διαφορετικά θα κατέληγε σε χώρους υγειονομικής ταφής. Ωστόσο, οι μηχανικές του ιδιότητες δεν είναι τόσο καλές όσο αυτές των νέων υλικών.

The post Skoda: Περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά στα μοντέλα της appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα