O Trump απειλεί με επιπλέον δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές ενόψει της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ.

Ο Donald Trump απείλησε και πάλι την ΕΕ με την επιβολή επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε μια νέα εμπορική συμφωνία. Να υπενθυμίσουμε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί την ΕΕ με την επιβολή επιπλέον δασμών στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα ώστε να λάβει καλύτερους όρους στις

εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης. Ωστόσο δεν επιβλήθηκαν ποτέ οι επιπλέον δασμοί.

«Συναντήθηκα με τη νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι καταπληκτική και είχα μια μεγάλη συζήτηση, αλλά είπα, κοιτάξτε, αν δεν πάρουμε κάτι, θα πρέπει να αναλάβω δράση και η δράση περιλαμβάνει την επιβολή επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ» δήλωσε ο Trump στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας κ. Ursula von der Leyen διαδέχτηκε τον Jean-Claude Juncker στα τέλη του 2019 ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθιστώντας την πρώτη γυναίκα που κατέχει την συγκεκριμένη θέση. Ο Mike Manley, επικεφαλής του ACEA και CEO της Fiat Chrysler Automobiles, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται βεβαιότητα και ελπίζουν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια σύγκρουση με το Trump.

«Αν κοιτάξετε το ιστορικό του Προέδρου Trump, πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σοβαρό. Αν τα εμπλεκόμενα μέρη προσεγγίσουν σοβαρά αυτές τις συζητήσεις θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ένα φιλικό συμπέρασμα. Η επιβολή επιπλέον δασμών δεν θα είναι προς όφελος κανενός», δήλωσε ο Manley σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης απειλήσει με επιπλέον δασμούς έως και 100% για τα γαλλικά προϊόντα, από σαμπάνια, αυτοκίνητα μέχρι τσάντες, εξαιτίας του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών που η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι βλάπτει τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες. Πάντως ο Trump δήλωσε ότι οι επιπλέον δασμοί στα αυτοκίνητα της ΕΕ θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 25%.

«Τελικά θα είναι πολύ εύκολο γιατί αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε μια συμφωνία, θα πρέπει να επιβάλλουμε επιπλέον δασμούς 25% στα αυτοκίνητά τους», ανέφερε ο Trump στο Fox Business.

Από την άλλη μεριά οι ΗΠΑ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα τον Ιανουάριο καταπραΰνοντας κάποιες από τις ανησυχίες που εμπόδισαν την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια. Ο Trump επίσης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνάψει συμφωνία και με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Boris Johnson. «Ο Boris και εγώ είμαστε φίλοι και θέλει να κάνει μια συμφωνία, και αυτό με βρίσκει σύμφωνο. Έχουμε ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις» είπε ο Trump.

Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου, ο Johnson δήλωσε ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της ύπαρξης εκτός του μπλοκ θα ήταν η δυνατότητα της Βρετανίας να διαπραγματευτεί τις εμπορικές της συμφωνίες, μεταξύ άλλων και με τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες οι εξετάσεις υποψήφιων οδηγών δικύκλων

Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Κίνητρα για την αγορά «καθαρών» ΙΧ, 2.000 σταθμοί φόρτισης έως το 2020!

The post O Trump απειλεί με επιπλέον δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα