Hispano Suiza: Από το θρύλο στην πραγματικότητα

Η Hispano Suiza, από το 1904 έως το 1946, κατασκεύασε περισσότερα από 12.000 πολυτελή αυτοκίνητα και τώρα όπως φαίνεται έχει έρθει η ώρα για τον πελαργό που είναι το έμβλημά της, να «ξαναπετάξει».

Η επωνυμία Hispano Suiza χρονολογείται πολύ πριν από τον Μάρτιο του 2019, όταν η μάρκα επανεμφανίστηκε και παρουσίασε ένα πραγματικό έργο τέχνης επί τροχών στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, το Carmen.

Το πολυτελές hypercar, το οποίο ορίζει την υποκατηγορία «hyperlux», έγινε αμέσως ένα από τα πιο πολυπόθητα αξιοθέατα της ελβετικής έκθεσης. Το Carmen μοιράζεται το ίδιο DNA

που μετέτρεψε την Hispano Suiza σε θρύλο και πηγή υπερηφάνειας για την ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η Hispano Suiza ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου 1904 από τον Damián Mateu, με την υποστήριξη του μηχανικού Marc Birkigt, ενός Ελβετού που είχε έρθει στην Ισπανία για να φέρει επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία και ο οποίος είχε εργαστεί στους δύο προκατόχους της Hispano Suiza, την La Cuadra και την J Castro. Από τις αρχές του αιώνα, o Birkigt εργάστηκε για την εξέλιξη ανάπτυξη οχημάτων 10 και 14 ίππων, τα οποία αποτέλεσαν τα θεμέλια της εταιρείας.

Το 1905, η Hispano Suiza παρήγαγε το πρώτο της όχημα, το θωρακισμένο Birkigt, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα και απέδιδε 20 ίππους, με τελική ταχύτητα 87 χλμ./ώρα. Ακολούθησε ένα χρόνο μετά το πρώτο αυτοκίνητο με εξακύλινδρο κινητήρα που κατασκευάστηκε στην Ισπανία, ένα μοντέλο με ισχύ 75 ίππων που για να ολοκληρώσει τη διαδρομή Περπινιάν-Παρίσι χρειάστηκε μόλις 22 ώρες μια και ήταν χρόνος- ρεκόρ για την εποχή και τράβηξε μεγάλη προσοχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Hispano Suiza άρχισε να αναπτύσσεται, δημιούργησε ένα εργοστάσιο στη Γαλλία και πούλησε την άδεια κατασκευής σε άλλους κατασκευαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την πρώην Τσεχοσλοβακία. Με τον τρόπο αυτό, επιτεύχθηκε η επέκτασή της σε όλο τον κόσμο. Σιγά-σιγά άρχισε να ανταγωνίζεται τους μεγάλους κατασκευαστές της εποχής και έγινε συνώνυμο με την πολυτέλεια και την υψηλή κοινωνία.

Τα αυτοκίνητά της τράβηξαν την προσοχή του Βασιλιά Alfonso XIII, ενός λάτρη του αυτοκινήτου. Ο μονάρχης έδωσε αξιοσημείωτη εθνική και διεθνή φήμη στην Hispano Suiza και ήρθε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο εμπορικό σήμα, τόσο που ένα αυτοκίνητο πήρε το όνομά του, το T45 ή αλλιώς «Alfonso XIII». Το πρώτο μοντέλο με ασημένιο πελαργό ήταν το H6B, ένα επαναστατικό όχημα με 6κύλινδρο κινητήρα και με τελική ταχύτητα 150 χλμ./ώρα. Αυτό το αυτοκίνητο κατέχει μια σημαντική θέση στην ιστορία της μάρκας, καθώς με τον André Dubonnet πίσω από το τιμόνι του κέρδισε το George Boillot Cup, έναν αγώνα αντοχής που πραγματοποιήθηκε στη Boulogne (Γαλλία). Ο ίδιος ο βασιλιάς Alfonso XIII οδήγησε επίσης ένα H6 στον αγώνα «Cuesta de las Perdices», στα περίχωρα της Μαδρίτης. Αυτός ο τύπος αγώνων υπέβαλε τα οχήματα της μάρκας σε πολύ απαιτητικό τεστ, το οποίο πέρασαν με επιτυχία καθιστώντας έτσι συνώνυμο με την αξιοπιστία και την υψηλή απόδοση το όνομα της μάρκας.

Με τα χρόνια, το όνομα Hispano Suiza έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας και της ξεχωριστής αισθητικής και ήταν διαθέσιμο μόνο για λίγους και επίλεκτους. Τα αυτοκίνητα της Hispano Suiza ανήκαν σε αριστοκράτες, διανοούμενους και στους πιο διάσημους καλλιτέχνες στον κόσμο. Ο κατάλογος των επιφανών πελατών της εταιρείας περιελάμβανε: Alfonso XIII της Ισπανίας, Gustavo V της Σουηδίας, Carlos II της Ρουμανίας, Luis II του Μονακό, Pablo Picasso, André Citroën, Coco Chanel, René Lacoste, Albert Einstein και πιο πρόσφατα τονPaul McCartney. Τώρα, η Hispano Suiza επιστρέφει στην αυτοκινητοβιομηχανία, με ένα εξαιρετικό project, με επικεφαλής τον Miguel Suqué Mateu, εγγονό του ιδρυτή, ο οποίος διατηρεί ζωντανή την κληρονομιά της μάρκας. Ανήκει στον Όμιλο Peralada η Hispano Suiza που ξεκίνησε ξανά το 2019 με την εμφάνισή της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, όταν παρουσίασε ένα πλήρως ηλεκτρικό, πραγματικά συναρπαστικό μοντέλο, το Carmen.

Αυτό το μοντέλο έχει 1.019 ίππους και είναι σχεδιασμένο και εξελιγμένο εξ ολοκλήρου στην Ισπανία. Το αμάξωμα είναι εμπνευσμένο από το κλασικό Dubonnet Xenia και μοιράζεται τις αξίες που μετέτρεψαν την Hispano Suiza σε έναν από τους μεγαλύτερους εκφραστές της πολυτέλειας στην αυτοκινητοβιομηχανία, με διαχρονικό σχεδιασμό, σχολαστική ποιότητα στη χειροποίητη δημιουργία και προσοχή στη λεπτομέρεια. Η πιο ριζοσπαστική εκδοχή του μοντέλου, το Carmen Boulogne, παρουσιάστηκε 2020 και αναμένεται να αρχίσουν οι παραδόσεις στους πελάτες που το έχουν παραγγείλει μέχρι τις αρχές του 2022.

Διαβάστε ακόμα:

Tο Hispano Suiza Carmen Boulogne υπόσχεται πολύ γρήγορα ηλεκτρικά ταξίδια

Ο γνωστός συλλέκτης Michael Fux πρώτος πελάτης της Hispano Suiza

Πόσο επηρρεάζει το κρύο τη λειτουργία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων; (VIDEO)

The post Hispano Suiza: Από το θρύλο στην πραγματικότητα appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα