H Nissan δεν βρίσκει αντικαταστάτη για την προεδρία της

Φαίνεται πως ο Carlos Chosn (πρώην ισχυρός άνδρας της συμμαχίας Renault Nissan και Mitsubishi) ως πρόεδρος παραμένει αναντικατάστατος. Δεν εξηγείται διαφορετικά η αδυναμία της Nissan να επιλέξει μεταβατικό CEO στο πρόσφατο διοικητικό της συμβούλιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ

([email protected])

Μπορεί οι ιθύνοντες της Nissan να ξεκίνησαν τις έρευνες, που το αποτέλεσμά τους έφερε τον Carlos Ghosn στην φυλακή για οικονομικές ατασθαλίες, όμως είναι οι ίδιοι οι οποίοι σε συνεδρίαση του διοικητικού τους συμβουλίου απέρριψαν τρεις υποψήφιους για την προεδρία της εταιρίας στην μετά Ghosn εποχή.

Τα ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Nissan απέτυχαν να εκλέξουν και να διορίσουν τον διάδοχο του Carlos Ghosn. Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo News από τα εννέα μέλη τα τρία είχαν αντιρρήσεις και δεν ήθελαν να απομακρυνθεί από την θέση του προέδρου, παρά τη σύλληψή του και την απόλυση του για φερόμενη οικονομική παρατυπία, ανέφερε το πρακτορείο.

Έτσι αφού η πρόταση δεν ήταν ομόφωνη, το συμβούλιο θα επαναληφθεί στις 17 Δεκεμβρίου. Τότε θα υπάρχουν τρεις προτεινόμενοι υποψήφιοι οι: Masakazu Toyoda (πρώην πρόεδρος των βιομηχάνων στην Ιαπωνία), τον Jean-Baptiste Duzan (πρώην στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της Renault) και τον Keiko Ihara (οδηγό αγώνων αυτοκινήτου). Επιπλέον δεν αποκλείεται και η υποψηφιότητα δύο επιπλέον στελεχών της Nissan του: Hiroto Saikawa, ο οποίος ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την έρευνα για τον Ghosn και του Toshiyuki Shiga, πρώην συμβούλου του Ghosn.

Η επιλογή τους θα δείξει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Nissan στην συμμαχία με τη Renault και την Mitsubishi.

Η ανάδειξη του Saikawa στη θέση του προέδρου θα σταθεροποιήσει την εξουσία του στη Nissan, η οποία θέλει να πιέσει για μια πιο ισότιμη συνεργασία με τη Renault στη συμμαχία τους μετά την κατάργηση του Ghosn.

Η ισορροπία εξουσίας στη Nissan… γέρνει προς τον Saikawa, ο οποίος έχει μετατραπεί από έναν πρώην προστατευόμενο του Ghosn σε έναν από αυτούς που τον επικρίνουν έντονα. Από την άλλη πλευρά η επιλογή του Shiga θα οδηγήσει πιθανώς σε μία πιο μετριοπαθή στάση της Nissan, ως προς τους εταίρους της.

Η Renault είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Nissan και έχει δικαιώματα ψήφου στην εταιρεία. Η Nissan είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της γαλλικής εταιρείας, αλλά δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία που έχει επιδεινωθεί με την πάροδο των ετών με την επιτυχία της Nissan σε αγορές όπως η Κίνα και οι Η.Π.Α., όπου απουσιάζει ο Γάλλος κατασκευαστής αυτοκινήτων.

Ο Ghosn συνελήφθη στις 19 Νοεμβρίου στο Τόκιο με κατηγορίες, που αφορούν κατάχρηση χρημάτων για προσωπική χρήση και παραμένει φυλακισμένος στην Ιαπωνική πρωτεύουσα. Απομακρύνθηκε από την θέση του πρόεδρου της Nissan στις 22 Νοεμβρίου. Την ίδια κίνηση έκανε λίγο αργότερα και η Mitsubishi. Αντίθετα η Renault αρνήθηκε να απομακρύνει τον 64χρονο από την θέση του CEO και διόρισε προσωρινό επικεφαλής τον Thierry Bollore.

Keywords
Τυχαία Θέματα