F1: Να πως βλέπουν οι οδηγοί με το Halo!

Με μια μοναδική φωτογραφία η Mercedes μας δίνει αίσθηση για το τι βλέπουν οι Χάμιλτον και Μπότας μετά την προσθήκη του προστατευτικού Halo.
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Όπως ίσως γνωρίζετε όλα τα μονοθέσια υποχρεωτικά θα φέρουν φέτος το προστατευτικό για το κεφάλι του οδηγού στο εμπρός μέρος. Δοκιμάστηκαν διάφορες εκδοχές του Halo και τελικά οι ιθύνοντες

κατέληξαν στο γυμνό πλαίσιο από τιτάνιο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν αφορούσαν στην ορατότητα, στην αισθητική, στην ακαμψία, στην απομάκρυνση των οδηγών από το μονοθέσιο και στη μεγιστοποίηση της ασφάλειας που προσφέρει. Υπήρξαν διάφορες εκδοχές για το σχήμα του ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα. Το Halo ως εξάρτημα ζυγίζει 6kg, υπολογίζεται μαζί με τις εδράσεις ότι η συνολική αύξηση του βάρους θα φτάσει τα 14kg.

Δεδομένου ότι όλα τα μονοθέσια διαθέτουν έρμα οι μηχανικοί θα βγάλουν μια πλάκα μολύβδου από το πάτωμα και θα κρατήσουν το συνολικό βάρος στα ίδια επίπεδα. Όμως το βάρος του Halo προστίθεται ψηλά και αυτό θα ανυψώσει το κέντρο βάρους. Ένας γενικός κανόνας στη F1 είναι πως 10kg επιπλέον βάρους κοστίζουν 3 δέκατα στο γύρο. Βέβαια εξαρτάται και από τη μορφή της πίστας αυτό. Η προσθήκη του Halo θα επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό των μονοθεσίων περίπου 4 δέκατα ανά γύρο περιστροφής. Βέβαια με τις πιο μαλακές γόμες της Pirelli αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση των νέων κανονισμών που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά πέρυσι υπολογίζεται ότι ο ρυθμός περιστροφής των μονοθεσίων θα βελτιωθεί περίπου 2 sec στο γύρο. Οπότε η επίδραση του Halo θα απορροφηθεί.

Το σίγουρο είναι ότι περιορίζει την ορατότητα των οδηγών, προφανώς όχι στα κρίσιμα σημεία αλλά στον περιβάλλοντα χώρο. Π.χ. δε θα μπορούν να δουν με την ίδια ευκολία τους θεατές ή τις γιγαντοοθόνες. Προσωπικά και υπό αυτήν την οπτική που δίνει η εικόνα της Mercedes μας φαίνεται λίγο αγχωτικό. Συμφωνείτε;

Keywords
Τυχαία Θέματα