ΣΥΡΙΑ: ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ MEDIA ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ «ΑΠΟΤΥΧΙΑ» ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ

11:40 1/7/2012 - Πηγή: Matrix24

«Η διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία απέτυχε», είναι ο σημερινός τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας της χώρας «Αλ Μπάας», μία ημέρα μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι παγκόσμιες δυνάμεις για τις αρχές μιας μετάβασης της Συρία.

«Η διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη χθες έμοιαζε με μια διευρυμένη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι θέσεις των συμμετεχόντων παρέμειναν οι ίδιες», γράφει η εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας ότι οι Σύροι είναι αυτοί που πρέπει να βρουν τη λύση

στην κρίση.

«Καμία διευθέτηση της κρίσης δεν θα επιτύχει αν δεν βασίζεται στις επιθυμίες του συριακού λαού, (που είναι η) πηγή της νομιμότητας. Οι Σύροι είναι σε θέση να ξεκινήσουν έναν εθνικό διάλογο στον οποίο δεν υπάρχει θέση για τις γειτονικές χώρες και για άλλες πιο μακρινές, κυρίως για όσες υποκινούν τις δολοφονίες Σύρων», υπογραμμίζει η «Αλ Μπάας» στο κεντρικό της άρθρο.

Η εφημερίδα «Αλ Ουάταν», που επίσης πρόσκειται στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, χαιρέτισε το γεγονός ότι στην τελική ανακοίνωση της διάσκεψης της Γενεύης δεν περιλαμβάνεται ένα σενάριο για την επίλυση της κρίσης παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Υεμένη (όπου ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ έπειτα από διαπραγματεύσεις αποχώρησε από την εξουσία) ή στη Λιβύη (όπου υπήρξε ξένη επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι).

Μέχρι στιγμής οι συριακές αρχές δεν έχουν αντιδράσει επισήμως στη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Ομάδα Δράσης για τη Συρία και η οποία προβλέπει τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης, όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν μέλη της νυν κυβέρνησης.

Χθες, ο Κόφι Άναν έπειτα από το πέρας της  διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία ανέφερε σχετικά: «Αμφιβάλλω ότι οι Σύροι θα επιλέξουν ανθρώπους που έχουν αίμα στα χέρια τους για να τους κυβερνήσουν». Ωστόσο, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις γρήγορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα