ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Μεγάλη φαρμακοβιομηχανία σταματάει να χορηγεί φάρμακα από τέλη Αυγούστου στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που της χρωστάει εκατομμύρια.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Τα «κακό οικονομικό πρόσωπο» του ΕΟΠΥΥ και τα χρέη του προς τους παρόχους του, αποτελούν για ακόμη μια φορά εστία προβλημάτων.

Μια από μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες, η Novartis

Hellas, σκοπεύει να αλλάξει την εμπορική της πολιτική από τέλη Αυγούστου, σταματώντας την παροχή φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ.

Η εταιρεία έλαβε την απόφαση να χορηγεί σκευάσματα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς οργανισμός της οφείλει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, από το 2007, ενώ κάθε μήνα το χρέος ανεβαίνει κατά 10 εκατομμύρια.

Θα πρόκειται για φάρμακα που οι ασθενείς θα μπορούν να βρουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα νοσοκομεία, ιδιαιτέρως τα απαραίτητα φάρμακα, όπως ογκολογικά και ανοσοκαταστολής. Φυσικά, η εταιρεία θα προχωρήσει και σε εσωτερικές αλλαγές και μάζεμα, για να περιορίσει τις απώλειες της.

Τη λύση της Novartis επεξεργάζονται και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες,  ενώ η επιλεκτική πληρωμή συγκεκριμένων κλάδων από τον ΕΟΠΠΥ συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Τις τελευταίες ημέρες ο Φορέας πλήρωσε με 160 εκατομμύρια ευρώ τους φαρμακοποιούς, όταν οι συνεργαζόμενοι γιατροί, τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά, καθώς και οι ιδιωτικές κλινικές παραμένουν απλήρωτοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα