«Σφήνα» στην κόντρα ΔΝΤ- Βερολίνου ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ως «συλλέκτη απόψεων, αντιθέσεων και εμπειριών» περιγράφει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα, ερμηνεύοντας τα πρόσφατα ταξίδια του τόσο στο Βερολίνο –όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- όσο και στην Ουάσινγκτον.
Ενόψει των διεργασιών στην Κουμουνδούρου για τη συγκρότηση μίας εναλλακτικής, προγραμματικής και, κυρίως, κυβερνητικής πρότασης, οι εμπειρίες

που αποκομίζει από τις επαφές του με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη που τον συνοδεύουν θεωρούνται πολύτιμες, προκειμένου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κόμμα του να αποκτήσουν μία σφαιρική αντίληψη του διεθνούς περίγυρου. Και κυρίως, μία αντίληψη των σκέψεων, αλλά και των αντιθέσεων των δανειστών της Ελλάδας.

ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ… ΔΝΤ και Βερολίνου

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώθηκε στις συζητήσεις που έγιναν το περασμένο σαββατοκύριακο αναφορικά με τα όσα είδε και άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, η κύρια στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των πιστωτών, θα δίνει έμφαση στην «εκμετάλλευση» του ανοιχτού ρήγματος μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Στην ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση που είχε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τον «νούμερο 2» του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, παρόντος του εκπροσώπου του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε μία «τάση αναθεώρησης» -όπως την περιγράφουν καλά ενημερωμένες πηγές- των όσων ζητεί το Ταμείο από την Ελλάδα. Της συνάντησης Τσίπρα-Λίπτον είχε προηγηθεί, εξάλλου, η έκθεση-απολογία του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, η οποία συνιστά ανοιχτή αποδοχή του λάθους που έγινε ως προς την Ελλάδα και τις επιπτώσεις που θα έφερνε το πρόγραμμα λιτότητας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία, επίσης, να διαπιστώσει δύο «ελπιδοφόρα» για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηριστικά: πρώτον, ότι το ΔΝΤ θεωρεί ως μόνη λύση ένα ακόμη «κούρεμα» -και μάλιστα βαθύ- του ελληνικού δημόσιου χρέους και, δεύτερον, ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να δείξει ευελιξία ως προς τα «πολιτικά εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσει μία κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει τους τεθειμένους στόχους. Συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα σημειώνει στο matrix24.gr πως ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ φέρεται να διαβεβαίωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «το Ταμείο ενδιαφέρεται κυρίως να βγαίνουν τα νούμερα και δευτερευόντως για τον τρόπο με τον οποίο θα βγουν». «Περιθώρια πολιτικής ευελιξίας υπάρχουν. Και προφανώς, πρέπει να εκμεταλλευθούμε τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», τονίζει η ίδια πηγή, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ κοντύτερα στην Ουάσινγκτον, παρά στην «προτεσταντική» λογική της γερμανικής λιτότητας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, «η διαπραγμάτευση μόλις άρχισε» και οι πιστωτές μόλις τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Επαφές μεταξύ των δύο πλευρών θα υπάρξουν κι άλλες. Και προφανώς, πιστωτές και Κουμουνδούρου θα διαπιστώσουν αν μπορούν να μιλήσουν στην ίδια γλώσσα, κάτι που τώρα είναι ακόμη δύσκολο.

Keywords
Τυχαία Θέματα