Σε τουρκο-αραβική συνεργασία καλεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Έτσι, σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάλεσε τις αραβικές χώρες να ενώσουν τις προσπάθειές τους με την Τουρκία για την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων, αρχής γενομένης από το παλαιστινιακό ζήτημα και τη συριακή κρίση.

Σε ομιλία του ο Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον αντιπροσώπων 21 χωρών σε τουρκο-αραβικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, είπε: «Η τουρκο-αραβική συνεργασία και αλληλεγγύη θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για γρήγορη λύση των κρίσεων στην περιοχή ώστε να επιτευχθεί

ειρήνη και σταθερότητα». Εξήγησε, μάλιστα, ότι: «Ήλθε ο καιρός να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στην πολιτική του Ισραήλ που καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή». Εξειδικεύοντας, δεν παρέλειψε να επισημάνει: «Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει πλέον να επιτρέπει, μια ισραηλινή κυβέρνηση να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή με μια ανεύθυνη πολιτική και με την άρνησή της για ένα συμβιβασμό».

Από την πλευρά του σχολιάζοντας την ισραηλινή στάση, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι εξήγησε ότι πρέπει η τουρκο-αραβική συνεργασία να επικεντρωθεί στον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Πρέπει τώρα να συνεργαστούμε για να θέσουμε τέλος στην κατοχή από το Ισραήλ των παλαιστινιακών εδαφών»

Μαζί με τα τουρκικά πυρά κατά του Ισραήλ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στο συριακό υπογραμμίζοντας: «Πρέπει όλοι οι Άραβες συνεργαστούν για να θέσουν τέλος στη σφαγή του συριακού λαού” από το καθεστώς της Δαμασκού» και έκανε λόγο για «τεστ συνείδησης όχι μόνο των μουσουλμάνων και των Αράβων, αλλά της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της».

Keywords
Τυχαία Θέματα