Σαν σήμερα: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δολοφόνησαν τον Άλντο Μόρο

07:33 9/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Γεννήθηκε στην πόλη Μάγκλι της επαρχίας του Λέτσε το 1916. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι, όπου αργότερα έλαβε θέση τακτικού καθηγητή.

Το 1941 ασχολήθηκε με την πολιτική καθώς εξελέγη πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Καθολικών Φοιτητών του Πανεπιστημίου. Μετά από αρκετά χρόνια, κατά τα οποία ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα ακαδημαϊκού, το 1946, ο Μόρο έγινε μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης που βοήθησε στη σύνταξη του νέου Ιταλικού Συντάγματος.

Το 1948 μπήκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου ήταν μέλος έως μέλος

το θάνατο του. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ήταν ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς ηγέτες.

Ο αρχηγός του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ενρίκο Μπερλινγουέρ, το οποίο είχε λάβει 34,4% των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου του 1976 , είχε προτείνει την συνεργασία μεταξύ των Κομμουνιστών και των Χριστιανοδημοκρατών, σε μια περίοδο σοβαρής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Ο Μόρο τότε, ήταν ένας από εκείνους που βοήθησε να βρεθεί τρόπος ώστε να σχηματισθεί τελικά μια κυβέρνηση «εθνικής αλληλεγγύης», ως πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής συμμαχίας υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της χώρας από το 1963 ως το 1968, και πάλι από το 1974 ως το 1976.

Η δολοφονία

Στις 16 Μαρτίου 1978 η ένοπλη Οργάνωση Ερυθρές ταξιαρχίες εκτέλεσαν τους πέντε σωματοφύλακες του Μόρο και τον απήγαγαν. Ζήτησαν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του την απελευθέρωση όλων των ιδρυτικών μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

Μετά από 54 ημέρες κράτησης ο Μόρο δολοφονήθηκε μέσα ή κοντά στη Ρώμη στις 9 Μαΐου 1978. Το πτώμα του βρέθηκε αργότερα την ίδια ημέρα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα