Προς νέα πολιτική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Με τις δηλώσεις του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά τη διακοπή της σύσκεψης αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, προανήγγειλε ουσιαστικά την στήριξη της κυβέρνησης εφόσον βεβαίως προκύψει νέα συνολική πολιτική συμφωνία. Αμέσως μετά συνεκάλεσε εκ νέου την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, παρουσία των περισσότερων στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μία προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσει τις διαθέσεις των μελών τους.

Και

ενώ σε προηγούμενη συζήτηση μαζί τους, λίγο πριν από τη δημόσια δήλωσή του, είχε ακούσει τον Κώστα Σκανδαλίδη να αρνείται οποιαδήποτε στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά και τους κ.κ.Θάνο Μωραΐτη και Γιάννη Κουτσούκο να συζητούν την κοινοβουλευτική στήριξη, όχι όμως και την κυβερνητική συνεργασία, στην εξέλιξη της συζήτησης οι διαφωνίες έδειξαν να αμβλύνονται σημαντικά, υπό την πίεση και των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Όλα πάντως, θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και από την τελική θέση της ΔΗΜΑΡ, όπως αυτή θα οριστικοποιηθεί σήμερα, σε νέα συνεδρίαση των κομματικών οργάνων στην Αγίου Κωνσταντίνου. Η απόσυρση των υπουργών της, θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά εφόσον συνοδεύεται από κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης με ψήφο ανοχής ή όχι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε τηλεφώνημα που είχαν αργά χθες τη νύχτα Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, συμφώνησαν να επικοινωνήσουν εκ νέου, πιθανότατα με συνάντησή τους, μετά την επίσημη ανακοίνωση του Φώτη Κουβέλη σήμερα για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στον απόηχο των αποφάσεων του κόμματός του.

Στη μεταμεσονύκτια συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να υποστήριξε πως ούτως ή άλλως, ανοίγει ο δρόμος για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, με συνεργάτες του να μιλούν πια για τη θέση σαφών όρων εκ μέρους της Ιπποκράτους. Αυτοί θα αφορούν μεταξύ άλλων στην θεσμική λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων, από το υπουργικό συμβούλιο ως πιθανώς και ένα συντονιστικό συμβούλιο μεταξύ των δύο κομμάτων, την απουσία αιφνιδιασμών κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά. Αν θα κληθεί και κατά πόσον θα θελήσει να απαντήσει θετικά στο να μπει στην κυβέρνηση ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος, ή πόσα και ποια πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις, είναι λίγα μόνο από αυτά. Σε μεγάλο βαθμό δε, θα απαντηθούν και από τον ακριβή χρόνο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Εντωμεταξύ, σε ψήφο ανοχής της κυβέρνησης φέρονται να προσανατολίζονται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα