Πολύ-νομοσχέδιο «μαμούθ» φέρνει νέες ανατροπές

Του Βαγγέλη Δουράκη

Κυβέρνηση «γκαζώνει» το νομοθετικό έργο ενόψει της συνεδρίασης του δ.σ του ΔΝΤ και του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης: Έτσι, αποφασίσθηκε να κυρωθούν οι νόμοι των επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τις παραμονές Χριστουγέννων, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος – δηλαδή σε δύο ημέρες: Αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Δευτέρα στην Ολομέλεια. Εδώ να θυμίσουμε ότι οι εάν οι Πράξεις

Νομοθετικού Περιεχομένου δεν κυρωθούν από τη Βουλή εντός σαράντα ημερών από την έκδοσή τους, δεν θεωρούνται εν ισχύ. Οι συγκεκριμένες Πράξεις, επιπλέον, εντάσσονται στα προαπαιτούμενα (prior actions) για την τμηματική εκταμίευση των δόσεων.

Τι προβλέπεται όμως σε αυτές; Ο κυρωτικός νόμος φαίνεται πως θα περιλαμβάνει 7 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου: την αναστολή πλειστηριασμών έως το τέλος του 2013 και τα μέτρα επιτάχυνσης απορρόφησης του ΕΣΠΑ (αναστολή υποχρέωσης για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα), την πράξη που θεσπίζει τη νέα αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, την δανειακή σύμβαση για την ανταλλαγή ομολόγων, την πράξη με τις παρεμβάσεις στις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής των μισθών στο ΥΠΕΞ, την πράξη απαλλαγής ευθύνης ΔΣ τραπεζών κατά την ανταλλαγή ομολόγων και τις αλλαγές στην αργία των υπαλλήλων.

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται:

- Η Πράξη… «σιδηρόδρομος» που περιέχει όλες τις τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης στο σκέλος της ανταλλαγής ομολόγων. Μεταξύ άλλων προβλέπει ομόλογα τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων ως μέσο απαλλαγής από την καταβολή δόσεων, ενώ θα απαιτείται… πιστοποιητικό συμμόρφωσης για την εκταμίευση κάθε δόσης επαναγοράς χρέους. Με την Πράξη αυτή δεν εξαιρείται κανένα περιουσιακό στοιχείο του Κράτους -ούτε και της Τραπέζης της Ελλάδος – από την συντηρητική ή αναγκαστική κατάσχεση εκ μέρους των δανειστών, σε περίπτωση που η Ελλάδα αθετήσει τις πληρωμές των δανείων που λαμβάνει.

- Η απαλλαγή ευθυνών των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για την ανταλλαγή ομολόγων. Ρυθμίζονται και φορολογικά θέματα, ενώ φέρνει αλλαγές στο ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής.

- Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που περιλαμβάνει πολλές διάσπαρτες διατάξεις από την περικοπή σε συντάξεις υπαλλήλων Βουλής και στο μισθολόγιο του υπουργείου Εξωτερικών, έως αλλαγές στους ενεργειακούς επιθεωρητές, στις οδικές μεταφορές, στο βρεφικό γάλα, στην παιδεία, στην υγεία, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

- Η Πράξη ΝΠ που επιβάλλει τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με «ποινές» την αύξηση τελών ακινήτων και παρεπιδημούντων και τις υποχρεωτικές μετατάξεις για τους ΟΤΑ που «αποκλίνουν». Στις ΔΕΚΟ και στους φορείς, προβλέπεται αναστολή πληρωμών και «ξήλωμα» μελών ΔΣ. Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους καθίσταται κεντρικός συντονιστής υπουργείων, ΔΕΚΟ, νομικών προσώπων και ΟΤΑ με σκληρούς και εντατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Προβλέπεται επίσης ότι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα κατατίθενται στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.

- Πράξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που φέρνει αλλαγές στο καθεστώς των αργιών δημοσίων υπαλλήλων που έχουν κάνει παραβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα