Πάω για κόμμα, όχι για υπουργός

Δύο σημαντικές πολιτικές ειδήσεις έβγαλε η παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου («προς μια Νέα Πολιτική Ανόρθωση») στην Κόρινθο το βράδυ της Δευτέρας. Η πρώτη είναι πως ο πρώην υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού και η δεύτερη πως ο ίδιος είναι έτοιμος να κινηθεί στην κατεύθυνση δημιουργίας νέου πολιτικού

φορέα.

«Ξεκινάω διαδικασία καθολικής ρήξης και θα προχωρήσω με οποιοδήποτε τρόπο» είπε χαρακτηριστικά, αν και δεν έκρυψε ότι δεν θα διστάσει να ενσωματωθεί σε κάποια άλλη πρωτοβουλία που θα τον εκφράζει, αν αυτή εκδηλωθεί πρώτη. Αποκάλυψε ακόμα ότι μέχρι τον Φεβρουάριο η ομάδα που έχει συστήσει και η οποία αποτελείται από νέους επιστήμονες θα έχει έτοιμο το σχέδιο δράσης και πρωτοβουλιών ανάπτυξης σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση, η τυποποίηση τροφίμων, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση, ζήτησε να μην χρησιμοποιούν το όνομά του και επέμεινε ότι τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει.

Τι άλλο ξεχώρισε κανείς από την ομιλία Λοβέρδου; Ότι ο ίδιος πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε νέο «κούρεμα» το 2013 που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσει άμεσα η ανάπτυξη και δεν θα συνεχιστεί η ύφεση. Παραδέχτηκε με αίσθημα και αυτογνωσίας ότι δεν δόθηκε μάχη υπέρ της ανάπτυξης ούτε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, ούτε από την κυβέρνηση Παπαδήμου ούτε από την παρούσα. Είπε ακόμα ότι αν δεν ξεφύγει η Ελλάδα από τα δεσμά της ύφεσης τότε η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία είτε μείνει στο ευρώ είτε φύγει από αυτό.

Η εκδήλωση δεν θα έλεγε κανείς πως είχε επιτυχία. Ακόμα και στην ακμή της δεν παραβρέθηκαν περισσότερα από 80-90 άτομα, αλλά αυτό ίσως να ήταν και απόρροια κακής οργάνωσης. Εντύπωση προκάλεσε πως δεν έδωσε το παρών κανένα από τα μέλη της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ –ούτε καν ο γραμματέας- ενώ παραβρέθηκαν μόνο δυο υποψήφιοι βουλευτές, η Κατερίνα Φαρμάκη και ο Γιάννης Ροντζιώκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Γιώργος Δέδες και ο κορίνθιος πρόεδρος του ΟΠΑΔ Μιχάλης Κούτρας. Ήταν ακόμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Νανόπουλος και ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου Γιώργος Δαλαμαρίνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα