ΟΟΣΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Προτροπή προς τους πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους να σταματήσουν να μιλούν για σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έκανε ο  γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία.

Ο Γκουρία χαρακτήρισε αυτή τη ρητορική ως  μια «επικίνδυνη οδό», και υπογράμμισε ότι πρέπει να δίνεται έμφαση στα μέσα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

«Αυτό που λέμε είναι, μην στέλνετε στην Ελλάδα

σήματα για το πώς να βγει από το ευρώ, αλλά ας της απευθύνουμε μάλλον μηνύματα για το πώς να βγει από την κρίση της», δήλωσε ο Γκουρία στο Παρίσι στη διάρκεια ενός φόρουμ του ΟΟΣΑ.

Μάλιστα ο  γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ ζήτησε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα «να συνεχίσει να στηρίζεται στις πολλές και δύσκολες προσαρμογές που έχει πραγματοποιήσει ως τώρα».

Ο Γκουρία εκτίμησε πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν όλα όσα επενδύθηκαν στην Ελλάδα.

Τέλος ο επικεφαλής του Οργανισμού ανέφερε ότι «δεν είμαστε αληθινά ικανοί να μετρήσουμε αντικειμενικά τι θα συνέβαινε αν πηγαίναμε προς αυτή την κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι : «Κατά κάποιον τρόπο, είναι η λύση της ευκολίας, αλλά από μια άλλη πλευρά, είναι η πιο επικίνδυνη και η λιγότερο γνωστή».

Ωστόσο παραμένουν τα σενάρια και η κινδυνολογία μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με πιο πρόσφατο το δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας «Ντι Τσάιτ» στο οποίο αναφέρεται ότι  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται  πως επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, ο Γερμανός διευθυντής της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας.

Επιπλέον αναφέρεται ότι και η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, έχει δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Μπούντεσμπανκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία όταν τους το ζήτησε το Γερμανικό Πρακτορείο.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα