Οι αδελφοί Λιμιέρ εφηύραν τον κινηματογράφο

Γεννήθηκαν στην πόλη Μπεζανσόν της Γαλλίας και μεγάλωσαν στη Λυών. Ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου κατασκευής φωτογραφικών πλακών και άλλων φωτογραφικών ειδών, στο οποίο εργάστηκαν και οι δύο. Ο Λουί Λυμιέρ ως φυσικός και ο Ογκύστ Λιμιέρ με την ιδιότητα του διευθυντή.

Όταν σταμάτησε να εργάζεται ο πατέρας τους το 1892, τα δύο αδέλφια άρχισαν να πειραματίζονται στη γέννηση του κινηματογράφου. Στο πλαίσιο αυτό κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες, όπως το διάτρητο φιλμ,

το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μηχανή προβολής.

Εφεύραν επίσης το κινητοσκόπιο και βασιζόμενοι σ΄αυτό κατασκεύασαν την φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1894.

Η πρώτη μηχανή κινηματογράφου των αδελφών Λιμιέρ, ήταν μηχανή λήψης, προβολής, και εκτύπωσης του φιλμ. Η πρώτη ταινία τους ταινία ήταν η «Έξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ, στις 19 Μαρτίου του 1895 και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

Δημόσια προβολή ταινιών, με εισιτήριο έγινε για πρώτη φορά στο Παρίσι, στις 28 Δεκεμβρίου του 1895. Την επόμενη χρονιά προώθησαν -με μεγάλη επιτυχία- την εφεύρεση τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Στην συνέχεια όμως θεώρησαν πως ο κινηματογράφος δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζωρζ Μελιέ.

Ανήσυχα πνεύματα και κοφτερά μυαλά, στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 δημιούργησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική μηχανή (Autochrome Lumière), την οποία διέθεσαν στο εμπόριο το 1907.

Η πρωτοποριακή εταιρία των αδελφών Λιμιέρ κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών έως την ημέρα που συγχωνεύτηκε με την εταιρεία Ilford.

Keywords
Τυχαία Θέματα