Ο τυφώνας… ΕΡΤ χτυπά την κυβέρνηση

Οι γκρίνιες είχαν αρχίσει από τις πρώτες ημέρες της συγκυβέρνησης και την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων που ανέλαβαν εκπομπές και θέσεις ειδικών συμβούλων στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Η σημερινή παρέμβαση του γενικού διευθυντή ειδήσεων, Αιμίλιου Λιάτσου, με την οποία έκοψε μέχρι νεωτέρας (και μάλλον δια παντός) την εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Στελέχη που πρόσκεινται στη Συγγρού είχαν δείξει από νωρίς τις προθέσεις τους. «Τα πρώην πράσινα και νυν ροζ

παπαγαλάκια της ΕΡΤ δίνουν τις τελευταίες παραστάσεις τους», είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Μουρούτης, τρεις μόλις ημέρες μετά τις εκλογές. Την αφορμή είχε δώσει η διακοπή στον αέρα  δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά, μετά την ορκωμοσία του.

Ο Αρβανίτης…

Ο Κώστας Αρβανίτης ήταν από τα πρόσωπα που αποτελούσαν «κόκκινο πανί» για τη νέα κυβέρνηση, καθώς  έκρινε ότι είχε σηκώσει μπαϊράκι κατά των μνημονιακών επιλογών της τελευταίας τριετίας. Γι’ αυτό άλλωστε και με την έναρξη της νέας τηλεοπτικής σεζόν, η διάρκεια της εκπομπής που παρουσίαζε με τη Μαριλένα Κατσίμη περιορίστηκε στο μισό και οι δύο παρουσιαστές «εξορίστηκαν» στις 6 το πρωί. Τα σημερινά σχόλια τους για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τις καταγγελίες για βασανισμό συλληφθέντων από αστυνομικούς φαίνεται ότι αποτέλεσαν την αφορμή για να μπουν οριστικά στον «πάγο» (εξάλλου το συμβόλαιο του Κ. Αρβανίτη με την ΕΡΤ λήγει στο τέλος του έτους). Αίσθηση προκάλεσαν στη δημοσιογραφική κοινότητα οι επικλήσεις του γενικού διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ στη δεοντολογία, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του.

…Η δοξολογία…

Το περιστατικό είναι ίσως το πιο κραυγαλέο, αλλά όχι και το μοναδικό των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Μόλις πριν από λίγες ημέρες δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 που κάλυπτε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ενσωμάτωσης της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα «αποσύρθηκε» από το ρεπορτάζ, ύστερα από παρέμβαση -πάλι- του Αιμίλιου Λιάτσου. Σύμφωνα με την καταγγελία, την παρέμβαση προκάλεσε η αναφορά του ρεπόρτερ στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, για την οποία η Αγία Παρασκευή έκρινε ότι δεν συνάδει με τον πανηγυρικό τόνο της ημέρας.

Για το ζήτημα παρενέβη η ΕΣΗΕΜ-Θ, που έκανε λόγο για «πρωτοφανή απαξίωση του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και περιφρόνηση του δημοσιογραφικού έργου» και υπονόμευση των δημοσίων ΜΜΕ από αυταρχικές συμπεριφορές. « Η λογοκρισία σε δημόσιο κανάλι και η τρομοκράτηση συναδέλφων ώστε να απεμπολήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, να εργάζονται υπό συνθήκες ελευθερίας του λόγου, είναι φαινόμενα στα οποία ο δημοσιογραφικός κόσμος θα αντισταθεί σθεναρά», κατέληγε η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών.

…Και η Στάη

Νωρίτερα, η διοίκηση της ΕΡΤ είχε απαλλάξει την Έλλη Στάη από την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ και είχ

Keywords
Τυχαία Θέματα