Ντόμινο αποκαλύψεων στην Ε.Ε. για τον «βοδινό κιμά» από κρέας αλόγου

Σύμφωνα με την Daily Mail, η δημοφιλής βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ TESCO παραδέχτηκε σήμερα ότι ο κιμάς κατεψυγμένου κρέατος που διοχέτευε σε σούπερ μάρκετ εντός και εκτός της χώρας ήταν κατά μεγάλο ποσοστό από κρέας αλόγου. Ο εντοπισμός κρέατος αλόγου σε κατεψυγμένα σκευάσματα βρετανικής εταιρείας έχει ήδη προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των κρατών μελών

της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εμπλέκονται στην παραγωγή των επίμαχων προϊόντων, τα οποία αποσύρονται από την αγορά. Έρευνα των γαλλικών αρχών δείχνει ότι το κρέας ξεκίνησε από σφαγείο της Ρουμανίας και μέσω εμπόρων από Κύπρο και Ολλανδία έφτασε στο εργοστάσιο της γαλλικής Comigel στο Λουξεμβούργο και από εκεί στις συσκευασίες της σουηδικής εταιρείας Findus.

Την αντίδραση της ρουμανικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι αναφορές του Βρετανού Υπουργού Περιβάλλοντος, Ουόεν Πάτερσον, ότι μια «διεθνής συνωμοσία» βρίσκεται πίσω από την αντικατάσταση βοδινού κρέατος με κρέας αλόγου. Η ρουμανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι έλεγχοι που διεξήγαγε στα δύο σφαγεία που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, έδειξαν ότι αυτά λειτουργούν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ότι η «μετατροπή» του κρέατος αλόγου σε βοδινό δεν έγινε στη Ρουμανία.

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε: «Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Άρα δε μιλάμε για διατροφικό σκάνδαλο, τουλάχιστον προς το παρόν. Αλλά πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά όσοι ευθύνονται για απάτη ή παραπλάνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα