ΝΕΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ

19:05 6/7/2012 - Πηγή: Matrix24

«Σφίγγει τα γκέμια» η τρόικα  που για άλλη μια φορά, μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πιέζει για άμεση και δραστική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, μεταξύ άλλων. 

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Την απαρέγκλιτη υλοποίηση των δεσμεύσεων βάσει του θεσμικού πλαισίου που έχει ήδη τεθεί, απαίτησε η τρόικα από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στη σημερινή συνάντηση τους, την οποία ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος χαρακτήρισε «ουσιαστική και χρήσιμη», κάνοντας λόγο για αναγνώριση της προσπάθειας

που έχει γίνει.

Πίσω από τις δηλώσεις του υπουργού διαφαίνεται η σκληρή στάση που κράτησαν για ακόμη μια φορά οι τροϊκανοί, απαιτώντας επίσπευση των διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη.

Για την περιστολή των δαπανών στην αγορά φαρμάκου, αν και δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,88 δισ. ευρώ, οι εκτιμήσεις λένε ότι δεν αποκλείεται να υπερβεί τα τρία, εξ ου και οι αυστηρές επισημάνσεις των δανειστών μας.

Η επίτευξη των ήδη θεσμοθετημένων στόχων είναι επιτακτική ανάγκη, όπως τονίστηκε και στη συνάντηση, όπου παρουσιάστηκε η μέχρι τώρα «πρόοδος» και άλλωστε όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός συμβιβασμοί, υπαναχωρήσεις και αποτυχίες δεν μπορούν να υπάρξουν.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Λυκουρέντζος διαμηνύει σε εκείνους που εκδηλώνουν διαφορετικές απόψεις, προσπαθώντας να επηρεάσουν την πολιτική του υπουργείου πως «δεν εκβιάζεται».

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο στόχαστρο των δανειστών μας έχουν μπει και οι δαπάνες νοσοκομείων, ΕΟΠΥΥ, ενώ, τα λουριά φαίνεται πως έχουν ήδη αρχίσει να σφίγγουν, με το Υπουργείο να σπεύδει να υλοποιήσει υποχρεώσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, όπως την επιστροφή των 105 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ζητηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρίες, λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων το πρώτο τετράμηνο του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα