Ημέρα μνήμης για την 98η επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας

Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν σήμερα την επέτειο των σφαγών των Αρμενίων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από 98 χρόνια υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία και αποτελούσαν γενοκτονία σύμφωνα με το Γερεβάν — ένας χαρακτηρισμός που απορρίπτεται από την Τουρκία.

Το Γερεβάν επιδιώκει από καιρό να αναγνωριστεί στη διεθνή σκηνή η γενοκτονία των Αρμενίων με πολλές χώρες να την έχουν αναγνωρίσει μεταξύ των οποίων η Γαλλία το 2001, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την είχε αναγνωρίσει το 1987.

Για τους Αρμένιους, η γενοκτονία στοίχισε

τη ζωή σε περισσότερους από 1,5 εκατ. ανθρώπους, ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει παρά 300.000 ως 500.000 νεκρούς. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι σφαγιάσθηκαν το 1915.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως επρόκειτο για καταστολή ενός πληθυσμού ενόχου για συνεργασία με το ρώσο εχθρό στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και πως δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι είχαν επίσης σκοτωθεί από τους Αρμενίους.

Στην Αρμενία ένα τεράστιο πλήθος είχε αρχίσει ήδη από το πρωί να συγκεντρώνεται σ’ ένα μνημείο στην κορυφή ενός λόφου της αρμενικής πρωτεύουσας για να καταθέσει λουλούδια μπροστά από την ακοίμητη φλόγα που συμβολίζει τη μνήμη των νεκρών. Η τελετή αναμεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

«Υποκλινόμαστε σήμερα στη μνήμη των αθώων θυμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν και πρόσθεσε: «Είναι καθήκον μας να συνειδητοποιήσουμε και να προσελκύσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο γεγονός ότι η άρνηση της γενοκτονίας συνιστά διαιώνιση αυτού του εγκλήματος».

Επίσης τη νύκτα της Τρίτης προς σήμερα, νεαροί ακτιβιστές του εθνικιστικού κόμματος Ντασνακτσουτιούν έκαψαν τουρκικές σημαίες και πραγματοποίησαν στο Γερεβάν πορεία 10.000 ανθρώπων με πυρσούς.

«Κάθε πυρσός συμβολίζει τον αιώνιο αγώνα μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι χύθηκε το αίμα αθώων θυμάτων», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στην πορεία, ο 23χρονος Ασότ Καζαριάν.

Για πρώτη φορά εκδηλώσεις και στην Κωνσταντινούπολη

Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη για να τιμήσουν τη μνήμη των σφαγών των Αρμενίων

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση τουρκικών μη κυβερνητικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπροστά από το μουσείο τουρκικών και ισλαμικών αντικειμένων, το οποίο ήταν άλλοτε μια φυλακή, δυο βήματα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, στην πολύ τουριστική συνοικία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.

Μερικοί απ’ αυτούς κρατούσαν πορτρέτα θυμάτων της γενοκτονίας, άλλοι πανό που έγραφαν «το μουσείο τουρκικών και ισλαμικών αντικειμένων ήταν το 1915 μια φυλακή» ή «πριν εκτοπισθούν, οι Αρμένιοι διανοούμενοι κρατήθηκαν εδώ».

Για πρώτη φορά, ευρωπαϊκές ενώσεις Αρμενίων της διασποράς ή αγώνα κατά των διακρίσεων συμμετείχαν επισήμως σ’ αυτή την εκδήλωση σε τουρκικό έδαφος, που άρχισε να πραγματοποιείται πριν από μόλις μερικά χρόνια.

«Πριν από δέκα χρόνια, μια τέτοια διαδήλωση ήταν αδύνατη στην Τουρκία. Πριν από δύο χρόνια, δεν ήμασταν παρά μια δεκαπενταριά και σήμερα είμαστε σχεδόν 200. Είναι η ένδειξη πως οι νοοτροπίες αλλάζουν κι εδώ», δήλωσε ο Μπεντζαμίν Αμπτάν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM).

Πριν από την τελετή αυτή, οι οργανωτές τίμησαν τη μνήμη ενός Τούρκου υποπρόξενου, του Φαΐκ Αλί Οζάνσοϊ, ο οποίος είχε αρνηθεί να εκτελέσει τις διαταγές εκτοπισμού των Αρμενίων που είχαν εκδοθεί από την αυτοκρατορία.

Δύο χρόνια πριν από την εκατονταετηρίδα της γενοκτονίας, όλο και περισσότερες τελετής μνήμης των σφαγών του 1915 πραγματοποιούνται σε τουρκικό έδαφος.

Μικροεπεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Ένταση σημειώθηκε έξω από το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης κατά την άφιξη της πορείας διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε η αρμενική νεολαία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα ενενήντα οκτώ χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Τα μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας για να θυροκολλήσουν το ψήφισμά τους. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές με τις ασπίδες και τα γκλομπς τους, κάνοντας χρήση και σπρέι πιπεριού, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Νωρίτερα, η Εθνική Αρμενική Επιτροπή πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση στον αρμενικό ιερό ναό της Παναγίας, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων και στη συνέχεια ακολούθησε η πορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα