Η ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΑΓΟΡΙΑ

«Πρόωρα» στην εφηβεία, έξι μήνες έως δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε στις προηγούμενες γενιές μπαίνουν πλέον τα αγόρια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η τάση πρόωρης έναρξης της εφηβείας δεν αφορά πλέον μόνο τα κορίτσια, κάτι που είχε διαπιστωθεί ήδη προ καιρού, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε μελετηθεί ιδιαίτερα το θέμα της πιθανής πρόωρης εφηβείας στα αγόρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία

Χέρμαν-Γκίντενς του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μελέτησαν πάνω από 4.100 αγόρια ηλικίας έξι έως 16 ετών και ανέλυσαν στοιχεία από την περίοδο 2005-2010 για την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και την εμφάνιση τριχοφυΐας, που αποτελούν τα κλασικά σημάδια εμφάνισης της εφηβείας.

Ως μέσος όρος ηλικίας για την έναρξη της εφηβείας καταγράφηκαν τα 10,1 χρόνια για τους λευκούς, ενώ για τους αφρο-αμερικανούς τα 9,1. Έως τώρα ως μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας για τα αγόρια θεωρούνταν τα 11,5 έτη.

Με βάση τη νέα μελέτη, οι αλλαγές στα γεννητικά όργανα αρχίζουν κατά μέσο όρο στην ηλικία των εννέα έως δέκα ετών και η πλήρης ωριμότητα επιτυγχάνεται στην ηλικία των 15 έως 16 ετών, ενώ οι πρώτες τρίχες είναι εμφανείς μεταξύ των δέκα και 11,5 ετών. Μελέτες από τις δεκαετίες του ‘50 έως του ‘70 τοποθετούσαν την έναρξη των αλλαγών στα γεννητικά όργανα μεταξύ των ηλικιών 11 και 12 ετών, ενώ την εμφάνιση των πρώτων εμφανών τριχών μεταξύ των 12 και 13 ετών, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια αργότερα από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία για τα σύγχρονα αγόρια.

Οι αιτίες της πρόωρης εφηβείας στην εποχή μας και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης είναι ασαφείς, σύμφωνα με τους ερευνητές, και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Οι ανθυγιεινές αλλαγές στη διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και άλλες αρνητικές περιβαλλοντικές αιτίες (π.χ. χημικές ουσίες με δράση ανάλογη των ορμονών) μπορεί να παίζουν ρόλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόωρη έναρξη της εφηβείας σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για τα παιδιά τους (κορίτσια και αγόρια) και για το πότε θα αρχίσουν να τους ενημερώνουν γύρω από το σεξ. Το ότι τα αγόρια φτάνουν πλέον νωρίτερα στην εφηβεία, δεν σημαίνει ότι παράλληλα ωριμάζουν πιο γρήγορα από ψυχολογικά ή κοινωνικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα