Έτσι θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης

Προκαταβολή του 25% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για κάθε δικαιούχο, με ταυτόχρονη αύξησή του στο 0,35 ευρώ/λίτρο από 0,28 ευρώ/λίτρο προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη νέα χειμερινή περίοδο, που αρχίζει επίσημα από την προσεχή Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Η εισήγηση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΦΚ

στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% δεν έγινε αποδεκτή από την τρόικα , η οποία δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα ότι αφενός θα συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης, αφετέρου θα είναι μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο, αφού η μείωση κατά 4 λεπτά στο λίτρο δεν «ανατρέπει» τον προϋπολογισμό και σίγουρα δεν συμβάλει στην αύξηση του παρεμπορίου».

Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται εντός των ημερών να δημοσιοποιήσει το νέο σχέδιο, καθώς στις 15 Οκτωβρίου αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων μέσω παρεμβάσεων στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επισημαίνεται ότι το νέο σχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία αλλαγή στις γεωγραφικές ζώνες, ενώ και το όριο επιφάνειας της κατοικίας παραμένει στα 120 τετραγωνικά.

Το νέο σχέδιο, προβλέπει επίσης τα εξής:

-Το επίδομα θα αυξηθεί από το 0,28 ευρώ ανά λίτρο στο 0,35 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το επίδομα από 168 έως 840 ευρώ που ήταν πέρυσι (ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη) να αυξηθεί φέτος από τα 204 έως και τα 1.050 ευρώ.

-Θα χαλαρώσουν τα κριτήρια και το όριο ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και από τα 200.000 στα 300.000 ευρώ για τον έγγαμο, το εισοδηματικό θα αυξηθεί στις 30.000 ευρώ για τον άγαμο (από 25.000) και στις 40.000 ευρώ για τον έγγαμο (από 35.000) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και αυτό για τα Ι.Χ. να αυξηθεί από τα 2.000 κυβικά στα 3.000 κ.ε.

Με τα ανωτέρω δεδομένα το επίδομα ανά γεωγραφική ζώνη θα διαμορφωθεί ως εξής:

- στην Α’ Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία), όπου η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι στα 25 λίτρα/τ.μ. κατοικίας, θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ (από 840 ευρώ).

- στη Β’ Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρου), όπου η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 15 λίτρα/τ.μ., θα ανέλθει στα 630 ευρώ (από 504 ευρώ).

- στη Γ’ Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα), με επιδοτούμενη κατανάλωση τα 8 λίτρα/τ.μ., θα φθάσει τα 336 ευρώ (από 269 ευρώ).

- στη Δ’ Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού), με επιδοτούμενη κατανάλωση τα 5 λίτρα/τ.μ., θα φθάσει τα 210 ευρώ (από 168 ευρώ).

Επισημαίνεται ότι με το νέο σύστημα που θα ισχύσει οι φορολογούμενοι που δικαιούνται το επίδομα θα έχουν τη δυνατότητα να προεισπράξουν το 25%, ώστε να προχωρήσουν σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ενώ με τις αγορές ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης που θα ακολουθούν και την ηλεκτρονική κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών θα πιστώνεται σταδιακά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το υπόλοιπο 75% του επιδόματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα