Επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, τον περασμένο μήνα o Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα  διαμορφώθηκε στις 75,8 μονάδες, από 76,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Η μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και στις κατασκευές, αντισταθμίζεται από την έντονη μείωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, αλλά και την περαιτέρω υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος αποδίδεται στην

παράταση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αναλυτικότερα:

Στη βιομηχανία, πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής.

Στις υπηρεσίες, όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται.

Στο λιανικό εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, υποχωρεί σημαντικά.

- Στις κατασκευές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά οι αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του κλάδου εξομαλύνονται αισθητά.

- Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνονται ελαφρά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται.

Η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο αγγίζει νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τέλος, η επιδείνωση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας είναι οριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα