ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΡΙΑΣΕΙΟ

08:40 4/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Το Νοέμβριο ολοκληρώνεται το έργο της σύνδεσης του Λιμένα του Νέου Ικονίου με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο στο συγκρότημα Θριασείου Πεδίου, όπου προβλέπεται ότι θα συγκεντρωθούν οι σιδηροδρομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες ολόκληρης της Αττικής, εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ενίσχυση στις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές στη χώρα μας.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Η σιδηροδρομική γραμμή έχει μήκος 17 χλμ και με την λειτουργία της, η οποία υπολογίζεται να γίνει τον Νοέμβριο, θα δώσει διέξοδο προς τον κεντρικό

σιδηροδρομικό άξονα για τα εμπορεύματα που φτάνουν στην χώρα μας στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο έως τώρα δεν διαθέτει σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τον εμπορευματικό λιμένα Πειραιά στο Νέο Ικόνιο, θα είναι δυνατόν προϊόντα που, κατά πολύ υψηλά ποσοστά εισάγονται στην Ελλάδα δια θαλάσσης, να προωθούνται στους τελικούς προορισμούς τους ανά τη χώρα με τρένο – ή αντίστροφα, ελληνικά προϊόντα να διοχετεύονται με τρένο στο λιμάνι Πειραιά προς εξαγωγή ή και προς προώθηση στα νησιά του Αιγαίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι, οι εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές στη χώρα μας κατέχουν ένα πολύ μικρό μερίδιο στο σύνολο της μεταφοράς εμπορευμάτων που κατά κύριο λόγο πραγματοποιούνται οδικώς, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερο και το οικονομικό κόστος αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Η σύνδεση του Θριάσειου Πεδίου με το λιμάνι θεωρείται ότι θα αυξήσει τον εμπορευματικό του τομέα του λιμανιού με τις ευεργετικές επιδράσεις να τις μοιράζονται εξίσου τόσο ο ΟΛΠ όσο και την Κινεζική COSCO η οποία διαχειρίζεται τον προβλήτα 2. Η εν λόγω σιδηροδρομική γραμμή θα έχει αποκλειστικά εμπορική και όχι επιβατική χρήση, ενώ οι συρμοί που θα κινούνται σε αυτή θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες έως 90χλμ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικά έργο το οποίο όμως υλοποιείται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση αλλά και υπερβάσεις στο κόστος του. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 143 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε να υλοποιείται το 2000 και χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια για να ολοκληρωθεί χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το τελικό κόστος.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου είναι τουλάχιστον απαραίτητη για την δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στην περιοχή του Θριάσειου.

Keywords
Τυχαία Θέματα