Διπλωματικό παζάρι στα πτώματα των παιδιών της Συρίας

Σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ απέδωσε ευθέως την προχθεσινή επίθεση στην κυβέρνηση Άσαντ.«Εμείς θεωρούμε ότι επρόκειτο για μία μεγάλης κλίμακας επίθεση με χημικά από την κυβέρνηση του Άσαντ, αλλά θέλουμε πρώτα να μπορέσει το επαληθεύσει αυτό ο ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στη συνέντευξη που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Sky News και BBC.

Πιο συγκρατημένη

εμφανίστηκε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, που κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει συλλογικά και «υπό το κράτος της επείγουσας ανάγκης, προκειμένου να προωθηθεί μια πολιτική λύση», ενώ απηύθυνε έκκληση για την εξασφάλιση μιας πλήρους και αξιόπιστης έρευνας για τον αυτουργό της ρίψης χημικών στη Συρία. Ακόμη η Άστον μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως «θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να δεσμευθούμε στην διπλωματική διαδικασία της συνδιάσκεψης της “Γενεύης 2″ που δρομολόγησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο ομόλογός του υπουργός Λαβρόφ. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Το οφείλουμε αυτό στον λαό της Συρίας που υποφέρει».

Παρ’ ότι η Ρωσία ζήτησε από την κυβέρνηση της Συρίας να συνεργαστεί με τους ελεγκτές του ΟΗΕ για τη διερεύνηση του προχθεσινού αποτρόπαιου συμβάντος, εν τούτοις συνεχίζει να στηρίζει απροκάλυπτα τον Άσαντ.

Σήμερα εκτός από την επίθεση που εξαπέλυσε κατά των Σύρων ανταρτών, το ρωσικό ΥΠΕΞ έστρεψε τα βέλη του κατά της ΕΕ κατηγορώντας την για πιέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να προσφύγουν τα κράτη σε χρήση βίας κατά της Συρίας, ενώ χαρακτήρισε το ενδεχόμενο χρήσης χημικών από την κυβέρνηση της Συρίας κατά των ανταρτών ως μια «αντισυριακή προβοκάτσια».

Keywords
Τυχαία Θέματα