«Δίνουν» κρατική γη για να ξοφλήσουν τους δανειστές

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μίλησε για την δυνατότητα να αποπληρωθεί μέρος του χρέους μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και όπως υπογράμμισε η αρχή, θα γίνει με την εξόφληση των κεφαλαίων που δανείστηκε η Ελλάδα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων ύψους 11,3 δισ. ευρώ.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος, προσπαθούμε να εφαρμοστεί στο μέλλον για την εξόφληση και άλλων χρεών, ενώ στην παρούσα φάση τα περιουσιακά στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν

κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι τα ακίνητα του Δημοσίου», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως σημείωσε, το όφελος από τη διαδικασία αυτή θα είναι διπλό:

Πρώτον, θα μειώνεται το χρέος και θα μπορεί να διασφαλίζεται η ταμειακή ρευστότητα του Δημοσίου, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο η Ελλάδα μπορεί να προτείνει στο EFSF την απαλλαγή της για την αποπληρωμή μέρους ή ολόκληρης της δόσης για την επαναγορά χρέους με την παράδοση ομολόγων τιτλοποίησης, εάν προσδοκά να λάβει έσοδα από την ιδιωτικοποίηση που υπερβαίνουν τον αναμενόμενο στόχο ιδιωτικοποιήσεων του μεσοπρόθεσμου.

Ως ομόλογα τιτλοποίησης ορίζονται τα ομόλογα που θα εκδίδουν εταιρείες ειδικού σκοπού που συστάθηκαν για λογαριασμό της Ελλάδας ή του ΤΑΙΠΕΔ, ή όποιας οντότητας το διαδεχθεί στο μέλλον, και θα έχουν μετοχές στις εταιρείες και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και οικόπεδα, δικαιώματα αποθήκευσης φυσικού αερίου, οικονομικά δικαιώματα, δικαιώματα ψήφου κλπ.

Πάντως, εάν η Ελλάδα αθετήσει τις πληρωμές της δεν εξαιρείται κανένα περιουσιακό στοιχείο του Κράτους -ούτε και της Τραπέζης της Ελλάδος – από την συντηρητική ή αναγκαστική κατάσχεση εκ μέρους των δανειστών.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας βάσει των όσων έχει συμφωνήσει παραιτείται αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα επί των περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία δεν εξαιρούνται λόγω εθνικής κυριαρχίας!!

Keywords
Τυχαία Θέματα