Δεν κάνει βήμα πίσω το ΔΝΤ για το χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί «βιώσιμο», δηλαδή να μην υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ, το 2020 και όχι το το 2022, όπως αποφάσισαν στο προχθεσινό eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών

της Ευρωζώνης.

«Θέλουμε μία πραγματική και όχι μία βραχυπρόθεσμη λύση», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει τις προηγούμενες ημέρες η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ. «Είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει πως έως το 2020 θέλουμε να δούμε το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της», διευκρίνισε.

Υπογράμμισε ότι «το ΔΝΤ έχει κάνει ό,τι χρειάζεται να γίνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του» και σημείωσε ότι «είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να υπάρξουν άλλες ενέργειες για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους». Με αυτόν τον τρόπο άσκησε πίεση στα άλλα δύο μέλη της τρόικας, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα, όμως, απέρριψε τα σχέδια των Ευρωπαίων για παροχή δανείων με χαμηλότερο -ή ακόμη και μηδενικό επιτόκιο- προς την Ελλάδα. Σημείωσε ότι το ΔΝΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια και έχει επεκτείνει τις ημερομηνίες ωρίμανσης για ορισμένα από τα δάνεια και τόνισε πως «η Ελλάδα θεωρείται πλούσια χώρα και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για δάνεια με ευνοϊκούς όρους».

Άφησε ωστόσο το παράθυρο ανοιχτό για επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο, παρά τη διαφωνία.

Σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ προτίθεται να μετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Τρίτη, που θα αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι δεν θα κουρευτούν τα χρέη της Ελλάδας προς τον «επίσημο τομέα», δηλαδή προς άλλα κράτη.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, απέκλεισε τη διαγραφή του χρέους, επιμένοντας ότι είναι εφικτή μία λύση με συνδυασμό μέτρων και τόνισε ότι αυτό αποτελεί ομόφωνη απόφαση των μελών της ευρωζώνης.

Στο σενάριο παροχής άτοκων δανείων (που απορρίπτει το ΔΝΤ) αναφέρθηκε η σημερινή έκδοση της Sueddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού «θα προέλθουν από δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί».

Την επιστροφή στην Ελλάδα των τόκων των δανείων πρότεινε και η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερωτηθείσα το απόγευμα για ενδεχόμενο νέου «κουρέματος», η Άνγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να απαντήσει ότι η γνώμη της για το ζήτημα είναι γνωστή… είπε, δηλαδή, «όχι».

Keywords
Τυχαία Θέματα