Χρηματιστήριο: Απώλειες άνω του 30%

Μέσα σε λίγες εβδομάδες μόνο η αισιοδοξία εξανεμίστηκε. Ένα μήνα πριν, στις 17 Ιουνίου, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκονταν στις 1.152 μονάδες και σήμερα έχει …γκρεμιστεί στα επίπεδα των 800 μονάδων χάνοντας περίπου 30,5%. Αντίστοιχες απώλειες, κατά 32% εμφανίζει και ο δείκτης των εταιριών υψηλής κεφαλαιαοποίησης ο οποίος χθες έκλεισε στα 274 μονάδες από τις 406 μονάδες που βρίσκονταν στις 17 Μαϊου.

«Τα πάντα πάγωσαν

και πάλι», υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας. Οι παρουσιάσεις εταιριών στο εξωτερικό σταμάτησαν, ενώ, άτακτη υποχώρηση σημειώθηκε στις προσπάθειες των ελληνικών εταιριών να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Εκτός από την κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μεγάλη άνοδο έχουν σημειώσει οι τιμές των εγχώριων ομολόγων ενώ το χειρότερο όλων είναι η επανεμφάνιση του φαντάσματος της πολιτικής αστάθειας.

Το φάσμα της πολιτικής αβεβαιότητας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προκάλεσαν πανικό στην αγορά και οδήγησε τους επενδυτές σε πραγματικό ξεπούλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση οδήγησε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες σε απώλειες 7 δις. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση των 25 μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα