ΜΠΑΡΟΖΟ: «ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ»

Συμβουλές… στρατηγικής περιελάμβανε το μενού του χθεσινοβραδυνού δείπνου Σαμαρά – Μπαρόζο. Σήμερα η συνάντηση Σαμαρά – Τρόικας.


Να μην θέσει, σε αυτή τη συγκυρία, ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου φέρεται να προέτρεψε τον Έλληνα πρωθυπουργό  κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο Αντ. Σαμαράς προς τιμήν του πορτογάλου πολιτικού (συμμετείχαν και οι Γ.Στουρνάρας, Χρ.Σταϊκούρας, Κ.Χατζηδάκης, Σ.Κεδίκογλου Χρ. Λαζαρίδης και Γ. Μουρμούρας, συνεργάτες του κ. Μπαρόζο, ο Χορστ Ραϊχενμπαχ και ο Ματίας Μορς).

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τα πολιτικά περιθώρια αποδοχής του αιτήματος επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου σε αυτή τη συγκυρία. Αντιθέτως, έδειξε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία πιθανά θα επιβάρυνε περαιτέρω το ήδη αρνητικό για την Ελλάδα κλίμα στις τάξεις της Ε.Ε.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής της Ευρ. Επιτροπής μετέφερε στην ελληνική πλευρά και την αίσθησή του για τη ραγδαία επιδείνωση των, υπέρ της χώρας μας, συσχετισμών στον ευρωπαϊκό βορρά και ιδιαίτερα στη Γερμανία, από τη θέση της οποίας καθορίζονται εν πολλοίς και οι τοποθετήσεις αρκετών βορείων γειτόνων της. Ο κ. Μπαρόζο, λοιπόν, έκανε λόγο για εντεινόμενη γερμανική ανυπομονησία αλλά και για εξάντληση των ανοχών του γερμανικού κατεστημένου, μεταφέροντας την εικόνα ότι οι επόμενες ολίγες εβδομάδες λειτουργούν, ουσιαστικά, ως η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να αποδείξει ότι μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Τετ α τετ με Τρόικα

Σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός συναντάται σε λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των πιστωτών, επιχειρώντας για άλλη μία φορά να πείσει για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και να διαγνώσει τη στάση που θα τηρήσουν οι ελεγκτές. Το Μαξίμου θεωρεί ως προϋπόθεση επιβίωσης της χώρας την εξασφάλιση μίας θετικής έκθεσης από την τρόικα, τον προσεχή μήνα, ενώ γνωρίζει ότι με τους κ.κ. Τομσεν, Μαζουχ και Μορς πολιτική διαπραγμάτευση, όπως αυτή που επιδιώκεται για την επιμήκυνση και την αλλαγή όρων του προγράμματος δεν μπορεί (και δεν πρέπει, θεσμικά) να υπάρξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα