Αποστολή Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας

Ο Ιορδανός στρατηγός που υποδέχθηκε τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, δείχνει από τη μια πλευρά την συριακή πόλη Νταάρα, βασικό κέντρο δράσης των Σύρων ανταρτών, από την άλλη τα υψώματα του Γκολάν.Ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων από τη Συρία αποτελεί μια πολύ σοβαρή αιτία ανησυχίας για τους Ιορδανούς. Είναι και ένα μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την αρωγή της διεθνούς κοινότητας. Αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες υπολογίζονται γύρω στους 90.000, αλλά ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να γίνουν πολύ περισσότεροι.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, στο κέντρο επιχειρήσεων

του ιορδανικού στρατού παρακολουθεί από τις οθόνες μια οικογένεια Σύρων που προσπαθεί να διασχίσει τα σύνορα. Ο πατέρας προπορεύεται με ένα αγοράκι στην αγκαλιά. Η μητέρα δυσκολεύεται να προχωρήσει, τυλιγμένη στη μαύρη μπούρκα και ο συριακός στρατός την πυροβολεί στον ώμο. Είναι μια συνηθισμένη σκηνή για τους στρατιώτες που ελέγχουν τα σύνορα. Λίγο αργότερα μια ομάδα σαράντα ατόμων φαίνεται στον ορίζοντα. Τέσσερις πέφτουν κάτω από τις σφαίρες. Όσοι κατορθώνουν να περάσουν σώοι στην άλλη πλευρά μπαίνουν σε λεωφορεία με κατεύθυνση τα διάφορα κέντρα υποδοχής προσφύγων που έχουν γίνει στη μέση της ερήμου.

Τα στρατόπεδα δεν επαρκούν. Στο Ζαάταρι ζουν 40.000 άτομα . Το χειμώνα, ιδίως τη νύχτα  το κρύο είναι τσουχτερό και οι λεπτές σκηνές με τις δυο κουβέρτες που δίνονται σε κάθε οικογένεια δεν προστατεύουν τους πρόσφυγες. Οι πρόσθετοι πρόχειροι καταυλισμοί που ξεκίνησαν να στήνονται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχουν σταματήσει από έλλειψη χρημάτων. Είναι γεγονός, πως στο Αμμάν το κλίμα είναι βαρύ καθώς η οικονομική κρίση που προκαλεί η πολιτική αστάθεια στην περιοχή αυξάνει τις διαδηλώσεις ενάντια στην ιορδανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κόψει την επιδότηση των καυσίμων και ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους με αναφορές στην Αραβική Άνοιξη.

Η κρίση στη Συρία αποθαρρύνει τους επενδυτές και φέρνει στο μυαλό δυσάρεστες ιστορικές μνήμες όπως την εποχή του Μαύρου Σεπτέμβρη. Η Ιορδανία είχε αρκετές αντιπαραθέσεις με την Συρία γι αυτό και το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων των δυο χωρών είναι ναρκοθετημένο. Η αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών επισκέφτηκε το σημείο όπου έχει ξεκινήσει η αποναρκοθέτηση με τη στήριξη της Νορβηγίας.  Η διεθνής σύμβαση κατά της χρήσης ναρκών που έχει υπογράψει η Ιορδανία είναι ένα κίνητρο για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια αλλά στα μάτια των εθελοντών που συντονίζουν το έργο βλέπει κανείς μια σκιά ανησυχίας.

Ο συριακός στρατός μοιάζει απειλητικότερος από ποτέ, αλλά παρότι δεν το εκφράζουν πολλοί Ιορδανοί έχουν ανησυχία και για την μετά Άσαντ εποχή  Η έλλειψη ενότητας της συριακής αντιπολίτευσης και η αυξανόμενη αντιπαράθεση ισλαμιστών και οπαδών ενός κοσμικού κράτους δεν δημιουργεί ελπίδες για μια σύντομη ειρηνική έκβαση. Τις ίδιες ανησυχίες έχουν και οι χριστιανοί της περιοχής όπως και οι άλλες μειονότητες. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες για το μικρό βασίλειο που μέχρι τώρα κατόρθωσε να παραμε

Keywords
Τυχαία Θέματα