Έρχονται αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων

Στην ουσία της διαπραγμάτευσης υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί μέχρι σήμερα για να στοιχειοθετήσουμε επιχειρηματολογία στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έπεσαν στο τραπέζι η εκτέλεση μέχρι σήμερα του προϋπολογισμού του 2013, προκειμένου να διαπιστωθεί το αντίκτυπο που θα έχει στο 2014 και άρα να προσδιοριστεί η ανάγκη πρόσθετων μέτρων για το 2014. Τα προαπαιτούμενα θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντηση,

την ώρα πάντως που η ελληνική πλευρά υποδέχθηκε με ικανοποίηση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. το 2014.

Η τρόικα ρώτησε και για τις αλλαγές που συζητά το υπουργείο Οικονομικών στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως θα δεχτεί αλλαγές που προέρχονται από τις ενστάσεις που εξέφρασαν βουλευτές της ΝΔ τις προηγούμενες ημέρες, όμως θα φροντίσει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

Κουβέντα έγινε και για το αν θα αποδεχτεί η τρόικα της προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου για έσοδα 381 εκατ. ευρώ από φοροδιαφυγή το 2014. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών άφησαν ανοιχτό το παράθυρο να ενσωματώσουν τα έσοδα αυτά στους υπολογισμούς τους, εφόσον η Αθήνα αποδείξει ότι κινείται με σωστό τρόπο προς την κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής.

Η Αθήνα πάντως -αν όχι σε αυτό το κομμάτι της διαπραγμάτευσης- σε κάποιο επόμενο ετοιμάζεται να θέσει θέμα μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων. Η ελληνική πλευρά έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων στα πετρελαιοειδή της τάξης των 700-800 εκατομ. ευρώ, στοιχείο που φαίνεται πως θα συμβάλλει στην επιχειρηματολογία της γι΄ αυτό το θέμα.

Σκέψεις υπάρχουν στο οικονομικών επιτελείο επίσης, κάποια έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να περνούν στους Δήμους αντί οι ΟΤΑ να εισπράττουν ποσά από διάφορους διάσπαρτους φόρους υπέρ τρίτων.

Στο μικροσκόπιο των πιστωτών μπήκαν επίσης τα νέα στοιχεία για τα έσοδα που δείχνουν βελτιωμένο τον Οκτώβριο κατά 24%, αλλά και το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα κουβεντιάσουν αναλυτικά στη συνάντησή τους με το Γιάννη Βρούτση στις 16:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα