Απειλεί την ανθρωπότητα η άνοδος της θερμοκρασίας

Οι ερευνητές υπολόγισαν την αύξηση της θερμοκρασίας με κριτήριο την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Υπολογίζεται ότι αυτή θα ανέλθει στο μέσο του αιώνα στο διπλάσιο της τιμής που είχε πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, αν η ρύπανση του αέρα συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς.

Στην ίδια περίπτωση η θερμοκρασία αναμένεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να είναι από 0,9 έως 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη συγκριτικά με την προβιομηχανική περίοδο. Οι τιμές αυτές κινούνται αισθητά χαμηλότερα από τις προγνώσεις που είχαν κάνει το 2007 περιβαλλοντικοί επιστήμονες των Ηνωμένων

Εθνών.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν θέσει ως όριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη τους δύο βαθμούς Κελσίου. Πολλοί ερευνητές εκτιμούν στο μεταξύ ότι πάνω από αυτό το όριο ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την ανθρωπότητα, με αύξηση των πλημμυρών, καυσώνων, καθώς και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Όπως προειδοποίησε ο εκ των πρωταγωνιστών της έρευνας, Αλεξάντερ Ότο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η περιβαλλοντική εξέλιξη τα επόμενα 50-100 χρόνια θα είναι καθοριστική. Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις νέες εκτιμήσεις ο Ρέτο Κνούτι, ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ωστόσο ο καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (ΕΤΗ) δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σε χρονικό βάθος αιώνων, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα υπερβεί κατά πολύ το όριο των +2 βαθμών Κελσίου, αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με το σημερινό ρυθμό.

Ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει επιβραδυνθεί εντός των τελευταίων ετών. Στις δεκαετίες του 1980 και ’90 ο ρυθμός ετήσιας αύξησης ήταν υψηλότερος σε σχέση με σήμερα. Εκτιμάται, μεταξύ άλλων, ότι η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ΕΕ επιχειρεί να βάλει φραγμό στις τιμές των εκπομπών με το «εμπόριο ρύπων», ένα σύστημα που μέχρι στιγμής δεν έχει αποφέρει, ωστόσο, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Πηγή Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα