ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ

Τέλος στην αγωνία 110.000 υποψηφίων μπαίνει στις 10 το πρωί με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα results.minedu.gov.gr.

Οι υποψήφιοι μπορούν να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν επίσης ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου θα εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, προκειμένου να αναρτηθούν στα σχολεία εντός της ημέρας, πιθανότατα το μεσημέρι.

Η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας. Αιτία αυτού του χάσματος θεωρείται η οικονομική κρίση που υποχρέωσε τους υποψηφίους να επιλέξουν τις σχολές του τόπου διαμονής τους προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης.

Έτσι, εκτός από το αντικείμενο των σπουδών βασικό ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων διαδραμάτισαν και οι έδρες των σχολών.

«Μάχη» αναμένεται στις σχολές αστυφυλάκων και αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας (δεν είχαν ανακοινωθεί οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, όταν οι υποψήφιοι συμπλήρωναν το μηχανογραφικό τους). Παράλληλα, και φέτος, αναμένεται να δούμε  σχολές των ΤΕΙ αλλά και κάποια περιφερειακά πανεπιστήμια να δέχονται φοιτητές  με ελάχιστα μόρια, που μπορεί να φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τα 5.000 με 6.000.

Πρόκειται για τμήματα που εντάσσονται κυρίως στο 4ο και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

Η απροθυμία πολλών υποψηφίων να σπουδάσουν σε τμήμα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους είναι πιθανό να αφήσει εκατοντάδες κενές θέσεις σε ιδρύματα της περιφέρειας.

Αναφορικά με την τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Άνοδος των βάσεων αναμένεται για τις περισσότερες σχολές που εντάσσονται στο 1ο πεδίο. Νομικά, Φιλολογικά, Παιδαγωγικά θα έχουν πολύ ψηλές βάσεις,  ενώ άνοδο περιμένουν οι ειδικοί στις  σχολές Ψυχολογίας, Φιλολογίας και Κοινωνιολογίας.

Προς τα κάτω θα κινηθούν οι βάσεις σε όλα τα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου,  φυσικομαθηματικές σχολές και τμήματα Χημείας.

Μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά αναμένονται για τις σχολές του 3ου Ε.Π. Αμετάβλητες εμφανίζονται οι βάσεις στις κεντρικές Ιατρικές σχολές, ενώ πολύ μικρή πτώση προβλέπεται για τις φαρμακευτικές και ιατρικές σχολές της περιφέρειας.

Πτώση η οποία θα επηρεάσει σχεδόν όλα τα τμήματα του 4ου πεδίου αναμένουν οι ειδικοί, με τις σχολές του  ΕΜΠ να υποχωρούν, λίγο. Όπως και στα υπόλοιπα πεδία, στις περιφερειακές σχολές η πτώση θα είναι πιο αισθητή.

Οριακή άνοδο σε περιζήτητα κεντρικά τμήματα και μικρή πτώση στα ιδρύματα της περιφέρειας εκτιμούν ειδικοί για τα τεχνολογικά ιδρύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα