Review: Dynasty Warriors 7 Empires

Ένας τίτλος που θα μας (κατά)δυναστεύσει!

Πολλοί τίτλοι που μας έρχονται από τη χώρα της Άπω Ανατολής, φέρουν μαζί τους το ιδιαίτερο χαρακτήρα και περιεχόμενο των Ιαπώνων δημιουργών. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα RPG, ή καλύτερα J-RPG, που αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνα τους, διχάζοντας πολλές φορές το κοινό, καθώς η Ιαπωνική κουλτούρα συγκρούεται με την Δυτική και άλλοτε μαγεύει ενώ άλλοτε “ξινίζει” με την ιδιαιτερότητα της. Κάπου εδώ χωράει και το Dystany Warriors 7 Empires, μια action με στοιχεία στρατηγικής δημιουργία

που μας αφήνει αδιάφορα συναισθήματα, τι στιγμή που γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία στην Ιαπωνία.

Ας εξηγηθούμε λίγο καλύτερα. Το Dynasty Warriors 7 Empires αποτελεί spin off του Dynasty Warriors 7, μια τακτική που η δημιουργός εταιρεία Omega Force ακολουθεί διαθέτοντας το αρχικό Dynasty Warriors 7,στη συνέχεια τη βελτιωμένη του έκδοση Dynasty Warriors 7 Xtreme Legends και στο τέλος την “διαφορετική” έκδοση Empires. Οι τίτλοι της Omega Force χαίρουν ιδιαίτερης επιτυχίας στην Ιαπωνία, με την εταιρεία να ασχολείται αποκλειστικά με τίτλους Warriors (Samurai Warriors,Dynasty Warriors, Warriors Orochi) εμπνευσμένοι από την κουλτούρα και ιστορία της Ανατολής. Στη δύση όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει το ίδιο..

Ο τίτλος ξεκινάει προσφέροντας μόνο μία επιλογή, αυτή του Empire Mode. Βρισκόμαστε στον τρίτο αιώνα μ.χ. στην διαιρεμένη Κίνα. Σκοπός μας είναι να αναλάβουμε το ρόλο ενός Κινέζου αξιωματικού και μέσα από τη σωστή στρατηγική και νικηφόρες μάχες μας να καταλήξουμε στην ενοποίηση της Κίνας. O παίκτης επιλέγει έναν από τους πολλούς χαρακτήρες που διαθέτει ο τίτλος (ενώ του δίνεται και η δυνατότητα να φτιάξει τον ήρωα του εμφανισιακά όπως θεωρεί καλύτερο) καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά, όπλα και ιδιαίτερες ικανότητες, στην συνέχεια επιλέγει θεματικό σενάριο και από κει μπαίνουμε στο κύριο μέρος του παιχνιδιού. Να δηλώσουμε ότι ο τίτλος αναφέρει πάμπολλα ιστορικά στοιχεία τα οποία (δυστυχώς ή ευτυχώς) δεν μπορούμε με τις γνώσεις μας να τα διασταυρώσουμε εάν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή έχουν διαστρεβλωθεί για χάρη του παιχνιδιού.

Οι πολλές επιλογές παραμετροποίησης δε σημαίνουν και γούστο...

Στον κύριο μέρος του παιχνιδιού θα δούμε το βασικό χαρακτηριστικό που εισάγει το spin off Empires, που είναι η στρατηγική. Έχοντας επιλέξει το χαρακτήρα μας και ανάλογα τη θέση μας στην ιεραρχία, το παιχνίδι μας δίνει τη δυνατότητα ανά εικονικό μήνα να διαχειριζόμαστε και να λαμβάνουμε αποφάσεις για τα στρατεύματα μας. Αυτά μπορούν να αφορούν το εισόδημα που καλούμαστε να μαζέψουμε, τη σίτιση και εκπαίδευση του στρατού, τα όπλα έως και συμμαχίες μέσω γάμου (!) ή εισβολή. Ανάλογα των πράξεων μας κινούνται πέντε δείκτες οι οποίοι και αντιπροσωπεύουν την φήμη μας ως αξιωματικό. Με αυτό το τρόπο ο παίκτης μπορεί να επηρεάσει κατακόρυφα την εξέλιξη του σεναρίου καθώς η λάθος διαχείριση θα έχει και μη επιθυμητά αποτελέσματα που δε μπορούν να ανατραπούν.

Προχωρώντας στο πεδίο των μαχών, τα πράγματα παίρνουν την πιο action μορφή τους, χωρίς όμως να λείπει το στρατηγικό στοιχείο. Στη διάθεση μας έχουμε τα strategems, δηλαδή κάρτες που μπορούμε να επικαλεστούμε και να κάνουν τη διαφορά στη μάχη, όπως μικρή διάρκεια ενδυνάμωσης του στρατού έως παρέμβαση στο πεδίο της μάχης με πλημμύρες ή πτώσεις βράχων. Ο χαρακτήρας μας σαφώς είναι πιο δυνατός από τον υπόλοιπο στρατό, έχοντας μάλιστα και ιδιαίτερες κινήσεις οι οποίες παρότι εντυπωσιακές σύντομα καταλήγουν επαναλαμβανόμενες. Οι στρατοί αποτελούνται από τα αδιάφορους σχεδιαστικά στρατιώτες που είναι όλοι “κλώνοι” και εμείς με περίσσια άνεση και αρκετό button mashing θα θερίσουμε και θα ξεκληρίσουμε οικογένειες. Το ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται όταν αντιμετωπίζουμε τον αντίστοιχο αξιωματικό του εχθρού, εκεί όπου η μάχη δυσκολεύει και τα special moves δίνουν και παίρνουν μέχρι να πέσουν κορμιά. Γενικότερα το αίσθημα που επικρατεί στις μάχες είναι αυτό της βαρεμάρας.. πολύ αδιάφορες, σε αδιάφορες πίστες, ίδιοι όλοι οι στρατιώτες, γκρίζο και καφέ να επικρατεί τριγύρω.

Τα μοντέλα των πρωταγωνιστών και οι special κινήσεις τους σώζουν κάπως την κατάσταση..

Τεχνολογικά ο τίτλος κυμαίνεται όπως κυμαίνεται και στους υπόλοιπους τομείς… στη μετριότητα. Η μόνη φωτεινή εξαίρεση είναι οι βασικοί χαρακτήρες οι οποίοι ξεχωρίζουν με τα λεπτομερή μοντέλα τους, τα πολύχρωμα ρούχα τους και δίνουν έναν τόνο…τρέχουσας γενιάς. Οι στρατιώτες μας είναι όπως προαναφέραμε όλοι ίδιοι, το animation τραγικό, κινούνται όλοι ως κοπάδι ψαριών σε συντονισμό, ενώ σε κάθε μας χτύπημα βλέπουμε όποιον ακουμπάμε να ενεργοποιεί το ίδιο animation, με αποτέλεσμα μια κακή εικόνα.. Οι πίστες είναι άδειες και αδιάφορες, με μουντά χρώματα, χαμηλής ποιότητας textures και γενικά μια μετριότητα.

Ούτε σε μπαλέτο τέτοιος συγχρονισμός..

Το Dynasty Warriors 7 Empires σαφώς και απευθύνεται στο δικό του κοινό και δεν αποτελεί μια επιλογή για όλους. Η επιλογή της Omega Force να κυκλοφορήσει τον τίτλο ως stand alone σαφώς επίσης αποτελεί μια καθαρά εισπρακτική επιλογή. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα DLC του Dynasty Warriors 7 και όχι ξεχωριστό τίτλο. Η μετριότητα του παιχνιδιού δεν μας αφήνει να χαρούμε κανένα στοιχείο του ενώ η διασκέδαση μας ήταν περιορισμένη. Προτείνεται μόνο στους ήδη fans, για τους υπόλοιπους, απλώς προσπεράστε.

Θετικά:

Ενδιαφέρον ιστορικά περίοδοςΘεαματικές ειδικές κινήσεις των χαρακτήρωνΕισάγει στρατηγική στη σειρά

Αρνητικά:

Παρωχημένος τεχνικός τομέαςθα μπορούσε να ήταν DLCΑδιάφορες μάχες

Βαθμολογία:

Κονσόλα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS3Είδος: Action
Κυκλοφορεί για: XBOX 360, PS3, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22/02/2013Εκδότρια εταιρία: KOEIΕταιρία ανάπτυξης: OMEGA FORCEΔιάθεση για την Ελλάδα: CD MediaΕπίσημη ιστοσελίδα: http://dynastywarriors7.eu/empires/

Review: Dynasty Warriors 7 Empires

Keywords
Τυχαία Θέματα